Доступність посилання

ТОП новини

Нещодавній вислів Голови Європейської Комісії про те, що новозеландці почувають себе європейцями так само, як і українці вже став крилатим


Нещодавній вислів Голови Європейської Комісії про те, що новозеландці почувають себе європейцями так само, як і українці вже став крилатим

Брюссель, 16 грудня 2002 - Цей вислів минулої п’ятниці у Копенгаґені по завершенні саміту глав-держав ЄС повторив і комісар Єврокомісії з питань зовнішньої політики Кріс Паттен, коли в нього запитали про перспективи зміцнення взаємин з найбільшим майбутнім сусідом ЄС - Україною.

Наш брюссельський кореспондент Славко Волинський попросив прокоментувати речника Кріса Паттена, Емму Едвін в чому криються причини такої помітної зміни в ставленні ЄС до України. На зв’язку Брюссель. Говорить Емма Едвін.

“Я не думаю що це цілком вірно казати, що до України збоку ЄС змінилось ставлення. Ми просто тривалий час продовжуємо говорити, що існуюча угода про партнерство і співробітництво досить добра. Тут інше. Тривогу викликає те, що Україна цю угоду ще не імплементувала. А для того щоб розпочинати діалог про майбутню структуру взаємин ЄС з Україною, то Україні слід впоратись передусім з виконанням існуючої угоди. Проте в Копенгаґені, як вам відомо, щойно завершився самміт глав-держав ЄС під час якого Європейська Комісія одержала завдання підготувати пропозиції стосовно того якими повинні бути взаємини Євросоюзу з новими сусідами і як це відбиватиметься на відносинах з їх іншими периферійними сусідами. Тут Україні відводиться особлива роль, оскільки після розширення ЄС Україна буде прямим і найбільшим сусідом Євросоюзу. Ми сподіваємось, що пропозиції стосовно взаємин з майбутніми сусідами Європейського Союзу будуть підготовлені Європейською Комісією через три місяці. Слід також зрозуміти, що в історії ЄС відбудеться найбільше розширення. І Євросоюз повинен перетравити в першу чергу цю подію, хоча водночас ми повинні думати й про добрі взаємини з сусідами. Тому нині експерти ЄС міркують над тим які привілеї надати цим сусідам у взаєминах з ЄС. Але звісно не асоційований статус про членство, а щось менше.”

Нещодавно голова Єврокомісії Романо Проді у своїй промові, зауважила Емма Едвін, заявив, що сусідам не слід обіцяти членство в ЄС, але й не треба казати, що колись ці країни не зможуть вступити до Європейського Союзу. Окрім цього ЄС буде будувати відносини з Молдовою, Білоруссю та Україною цілком диференційовано.

С.Волинський: Пані, Едвін! Чимало політиків та журналістів в Україні кажуть що Україна заблокувала прогресивне просування взаємовідносин з Європейським Союзом ще на першому параграфі договору про партнерство і співробітництво, в якому зазначено що ЄС будуватиме добрі стосунки лише з тими країнами, які дотримуються принципів демократії?

На це речник ЄС Емма Едвін відповіла, що це не стосується специфічно лише України, ці вимоги: верховенство закону, дотримання прав людини, свобода засобів масової інформації відносяться до всіх третіх країн з якими Євросоюз співробітничає. Вона навела приклад з Білоруссю, лідерам якої ЄС заборонив в’їзд на територію усіх країн Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG