Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Леонід Кучма завжди має напоготові «козла відпущення», - зауважує канадська газета «The Globe and Mail»


Президент України Леонід Кучма завжди має напоготові «козла відпущення», - зауважує канадська газета «The Globe and Mail»

Прага, 16 грудня 2002 року

Десятки тисяч демонстрантів цієї осені виходили на вулиці, вимагаючи відставки та арешту Президента Леоніда Кучми. Захід ставиться до нього, як до ізгоя, а його ім’я знову і знову згадують у зв’язку з убивством опозиційного журналіста, а також незаконним продажем зброї до Іраку, - пише цими днями провідний канадський часопис «The Globe and Mail».

За словами автора статті: «У будь-якій країні одного з таких звинувачень вистачило б, аби розхитати позиції керівника. Але, не в Україні! Не президента Леоніда Кучму! Після 8 років перебування при владі і численних скандалів, Кучма й досі міцно тримає під своїм контролем політичну ситуацію.

За деякими даними опитувань громадської думки, - мовиться у статті, понад 70 відсотків населення України бажає відставки Кучми. Але, небагато тих, хто очікує, що найближчим часом він кудись дінеться.

«І справді, - робить висновок канадський часопис, режим пана Кучми практично без втрат переносив одну кризу за іншою. Із моменту його першого обрання у 1994 році, його владу постійно звинувачують у корупції і неспроможності вивести країну з глибокого економічного занепаду.

Однак громадське невдоволення ніколи не зосереджувалося повністю на президенті, бо в Кучми завжди був напоготові «козел відпущення». Кучма звільнив за час свого правління 6 прем’єр-міністрів.

Однією з причин, чому народне невдоволення паном Кучмою ніколи не переповнило чашу, полягає в тому, що засоби масової інформації перебувають на короткому ланцюгу. Більшість видань країни контролюють олігархи, інтереси яких часто співпадають з інтересами Кучми.

Автор статті також зазначає, що на попередніх президентських виборах Кучму підтримали олігархи, які контролюють більшу частину економіки країни. Не дивлячись на непрості взаємини із президентом, олігархи знали, що у політичному плані він сильніший від будь-якого свого противника. Не знайшовши альтернативної кандидатури, яка отримала б одноголосну підтримку, вони вирішили ще раз зробити ставку на Леоніда Кучму.

«63-річний колишній директор ракетобудівного заводу пережив більше великих скандалів, ніж колишні американський президент Білл Клінтон та прем’єр-міністр Канади Браєн Малруні разом узяті», - пише газета і зауважує, що хоча пів року тому багато хто припускав, що Кучма буде змушений піти у відставку, то зараз переважає думка, що він дотягне до кінця свого другого президентського терміну, тобто - до 2004 року. Звучать також побоювання, що Кучма знайде спосіб залишитися при владі попри те, що конституція України не дозволяє обиратися на третій термін.

А дехто вважає, що Леонід Кучма планує вийти з гри, завершивши своє президентство так само, як це колись зробив Борис Єльцин, що дасть йому можливість призначити свого спадкоємця і таким чином забезпечити захист від кримінального переслідування у майбутньому. В ідеальному випадку Леонід Кучма може зайняти становище, яке дозволить йому здійснювати владу із-за куліс, - зауважує провідна канадська газета «The Globe and Mail».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG