Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді на усіх політичних фронтах пожвавлюється боротьба за владу між президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем


У Белграді на усіх політичних фронтах пожвавлюється боротьба за владу між президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем

Белград, 17 грудня 2002 – Коштуніца зазнав невдачу на президентських виборах, а відтак і в Парламенті, де його партії не вдалося загальмувати ухвалення бюджету на наступний рік.

Сербський прем’єр здобув ще одну значну перемогу, цим разом в парламенті. В минулу п’ятницю його опонент Коштуніца вперше відверто прилучився до опозиції з метою заблокувати ухвалення бюджету й відтак вимагати голосування про довір’я урядові. Депутати від опозиції й Коштуніциної партії тріумфально покинули зал. Мас-медіа у вечірніх випусках новин повідомили, що сесію Парламенту припинено. Але, через годину сталася несподіванка. Правлячій коаліції вдалося зібрати кворум, тобто більше від половини депутатів. В продовженні сесії взяли участь четверо дисидентів від Соціалістичної партії Слободана Мілошевича та троє від партії Нова Сербія, яка близька до Коштуніци. Їх цього ж вечора виключено з партії. Вони стверджують, що повернулися до залу через відповідальність до виборців та – що голосували проти бюджету. Все-ж, бюджет ухвалено за їхньою допомогою.

Бойкот не вдався й це стало новою поразкою Коштуніци: частина виборців не пробачить йому, що він уклав, хоч би й тимчасовий, пакт із ультранаціоналістами та комуністами.

Оглядачі зазначають, що нова перемога Джінджича могла б стати небезпекою для демократії. Виявилося, що прем’єр має владу над Парламентом та, що він, як пише преса, спроможний купити стільки голосів, скільки йому потрібно.

Проте, Джінджичу не довелося довго тріумфувати. У неділю засновано нову політичну партію – Г 17 плюс. Йдеться про неурядову організацію, засновану кілька років тому сімнадцятьома економістами та юристами. Вони відіграли дуже важливу роль у боротьбі проти режиму Слободана Мілошевича. Після його скинення кілька членів групи призначено міністрами. Лідером нової партії став союзний віце-прем’єр-міністр Миролюб Лабус, який два місяці тому балотувався на посаду президента Сербії. Вибори тоді визнано недійсними через те, що в них взяло участь менше від половини виборців. Лабус впевнений, що він переміг би у разі якщо б його рішуче підтримала Джінджичева коаліція. Він каже, що його партія виступатиме за прискорення реформ. Прем’єр-міністр ж попереджає, що буде звільнено тих міністрів, які стануть членами нової партії.

Партія Г 17 плюс поки що немає депутатів у Парламенті. Все ж, Лабус і його команда реформаторів популярні серед громадян. Точніше, саме серед тих, які в минулому голосували за Джінджича. Якщо опозиції не вдається обмежити владу амбіційного прем’єра, це згодом могло б вдатися групі його колишніх співробітників. А для розбудови демократії у Сербії конче необхідно чітко розмежувати повноваження виконавчої й законодавчої влад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG