Доступність посилання

ТОП новини

Єлена Боннер про війну у Чечні і подвійні стандарти Західного світу


Єлена Боннер про війну у Чечні і подвійні стандарти Західного світу

Прага, 17 грудня 2002 - За словами відомої російської правозахисниці Єлени Боннер, «демократичні країни Європи і Північної Америки, їхні керівники легко «клюють» на брехню, яка надходить з Росії». Одним із найбільших обманів світової громадськості є те, що Росія у Чечні бореться з міжнародним тероризмом. «Це абсолютна брехня! Росія веде у Чечні страшну війну на знищення народу і при цьому використовують гасло боротьби зі світовим тероризмом», - заявила в інтерв’ю інформаційному агентству «Washington ProFile» Єлена Боннер.

У тому що діється нині у Чечні російська правозахисниця звинувачує також керівників західного світу, які фактично закривають очі на реальний стан речей і задовольняються заявами офіційної Москви про те, що нібито вона веде у Чечні боротьбу з міжнародним тероризмом.

За словами прані Боннер, Захід також не бажає помічати, що усі міжнародні конвенції з захисту цивільного населення і захисту осіб, які знайшли притулок у сусідніх країнах - порушуються Росією, а також і західними демократіями.

Нині в Інгушетії, - зауважує Єлена Боннер, біженців примушують повертатися до Чечні. Тоді як, згідно з Конвенцією ООН про біженців, людину не можна примушувати повертатися, якщо не гарантована її безпека і більш-менш терпимі умови для життя.

З Інгушетії бідних, роздягнених стариків, жінок і дітей виганять до Чечні - під обстріли, під зачистки, під відкрите небо зимою. А в Грузії під тиском Росії чеченців ловлять і видають Росії. Чеченцям не дають «документів про статус біженця» і права притулку на усій території Росії. Чи залишається чеченцям місце на землі? На це запитання, - наголошує Єлена Боннер, повинні відповісти міжнародні правозахисні організації і західні демократії.

Правозахисниця вважає, що Захід використовує так звані «подвійні стандарти». Взяти хоча б Європейський суд. У той час, коли колишній глава Югославії Слободан Мілошевич нині перебуває на лаві підсудних, Володимир Путін – є кращим другом німецького канцлера, американського президента, прем’єр-міністра Великобританії. «А на мою думку, - говорить Єлена Боннер, на совісті Путіна нині більше жертв своїх співгромадян, ніж у Мілошевича».

Захід намагався розібратися в Югославії – і там усюди працювали міжнародні комісії. А що відбувається у Чечні: масові поховання, зникнення людей, розстріли без суду і слідства, постійні зачистки, мародерство, грабунки, торгівля трупами, знищення майна... Ці злочини підтвердили поважні міжнародні організації – Гельсінська Група, Міжнародна Амністя, Червоний Хрест. Однак, ці злочини не розслідувала жодна міжнародна комісія. Щодо Росії Захід боїться навіть натякнути про це!», - заявила в інтерв’ю інформаційному агентству «Washington ProFile» російська правозахисниця Єлена Бонннер, вдова Андрія Сахарова, яка нині проживає у Сполучених Штатах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG