Доступність посилання

ТОП новини

Канада призупинила імпорт українського зерна після виявлення вантажів із зараженою грибком пшеницею


Канада призупинила імпорт українського зерна після виявлення вантажів із зараженою грибком пшеницею

Прага, 17 грудня 2002 - Україну спіткало відразу кілька проблем у ділянці експорту зерна.

Як ми вже повідомляли, минулого тижня Європейська Комісія обмежила загальний об’єм імпорту фуражного зерна до країн Євросоюзу на наступний рік. І якщо країни ЄС погодять з таким рішенням, то це буде серйозним ударом для України, якій минулого року вдалося захопити ледь не половину ринку зерна до Євросоюзу.

А цими днями набула розголосу інша проблема. Посольство Канади в Україні у своєму прес-релізі від 17 грудня повідомило, що Канадська інспекція продуктів харчування ще 6 грудня припинила увесь імпорт української пшениці через те, що у чотирьох партіях вантажу було виявлено заражену пшеницю. Йдеться, зокрема, про таке грибкове «захворювання» зерна як «карликова головня».

Канадська сторона закликала українську владу провести розслідування інциденту і вжити необхідних заходів для вирішення проблеми. У прес-релізі посольства Канади сказано, що Україна знову зможе експортувати зерно після того, як представить Канадській інспекція продуктів харчування належні гарантії від органів карантинного контролю про те, що вжито заходів і що проблема не повторилося у майбутньому.

У вівторок відбулася також зустріч Посла Канади в Україні з представниками українського Міністерстві аграрної політики. Ми телефонували до кількох представників міністерства, однак вони відмовилися прокоментувати суть проблеми, заявивши, що офіційну позицію Міністерства аграрної політики буде узгоджено і оприлюднено лише у середу, 18 грудня.

Однак, ще у понеділок віце-прем’єр України Іван Кириленко заявив на прес-конференції, що він не виключає провокації з боку країн-конкурентів в інцидентах із зараженим зерном, що було продане до Канади і Франції.

Кириленко повідомив, що Міністерства аграрної політики і закордонних справ розслідують причини потрапляння в українське зерно грибка «карликової головні», яке продали Канаді, а також появи пестициду ДДТ (дусту) у партії зерна, що було продане Франції. Віце-прем’єр українського уряду зауважив, що експортерами зерна є приватні компанії, й тому саме вони займаються, значною мірою, врегулюванням конфліктів.

Іван Кириленко визнав, що інциденти не сприяють зміцненню України на зовнішніх ринках. І все ж Кабінет Міністрів України сподівається зберегти темпи і обсяг експорту зерна в наступному році, незважаючи на нинішні проблеми.

Тим часом, під час підготовки цього матеріалу із Франції надійшла добра вістка. Проведено низку додаткових тестів, які не підтвердили факту якоїсь надмірної кількості дусту в українській пшениці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG