Доступність посилання

ТОП новини

Реформування пенітенціарної системи


Реформування пенітенціарної системи

Київ, 18 грудня 2002 - Однією з умов вступу України до Ради Європи була демілітаризація державної системи виконання покарань. Українська влада зобов’язалася вивести цю систему зі структури Міністерства внутрішніх справ. У 1998 році указом президента був створений Державний департамент з питань виконання покарань – самостійний орган центральної виконавчої влади, який підпорядковується Кабінету Міністрів. Таким чином Україна стала другою (після Італії) європейською країною, чия система виконання покарань має окреме функціонування.

Україна разом з Білорусією, США, Росією, Казахстаном належить до п’ятірки держав, в яких велика кількість громадян щороку засуджується до покарання у вигляді позбавлення волі. За словами начальника штабу Державного департаменту з питань виконання покарань Володимира Сєрова, наразі у виправно-трудових колоніях і слідчих ізоляторах утримуються 198 тисяч осіб, причому за 11 місяців цього року до місць позбавлення волі потрапили 58 тисяч повторно засуджених.

Володимир Сєров:

“На сьогоднішній день в установах відбувають покарання у вигляді позбавлення волі понад 20 тисяч убивць, із них 145 осіб, які здійснювали вбивства на замовлення”.

Найгірша ситуація – в українських слідчих ізоляторах, в яких перебувають понад 40 тисяч українських громадян: це на 6 тисяч осіб вище норми. Ув’язнені змушені місяцями, а то й роками чекати рішення суду в непридатних умовах. Щоправда, рік тому Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова добилася того, щоб з частини корпусів Лук’янівського Сізо у Києві зняли так звані “баяни” – щільні бляшані щити на вікнах, які не пропускали у камери світло і свіже повітря. Проте це лише маленький крок у поліпшені умов утримуваних під вартою, певну частину з яких суд може виправдати. За словами керівника правових програм Міжнародного фонду “Відродження” Олександра Беци, наразі склалася парадоксальна ситуація, коли особи, що перебувають під слідством у Сізо і з юридичної точки зору ще не є злочинцями утримуються в гірших умовах, ніж засуджені.

Олександр Беца:

“В слідчих ізоляторах є частина людей, яка перебуває в гірших умовах, ніж у колоніях особливого режиму. Тому що в СІЗо є лише година прогулянки, побачення з дозволу слідчого, спілкування в замкнутому просторі. У нас сотні людей, які по 4-5 років утримуються в СІЗо в очікування суду”.

Олександр Беца вважає, що проблеми у системі виконання покарань слід розглядати в комплексі з правоохоронною системою і судовою практикою. Скажімо, певна частина засуджених за незначні злочини могла би бути збережена для суспільства, якщо б до них застосовували покарання не пов’язане з позбавленням волі.

Натомість держава і надалі продовжує проводити каральну політику, засуджуючи велику кількість осіб до позбавлення волі на невеликі строки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG