Доступність посилання

ТОП новини

Святий Миколай – з цього дня в Україні розпочинаються Різдвяні свята


Святий Миколай – з цього дня в Україні розпочинаються Різдвяні свята

Прага, 18 грудня 2002 – В Україні здавна шанують свято чудотворця Миколая. Він завжди був найпопулярнішим Святим у дітей та й у дорослих, бо, не зважаючи на піст, його святкують. Здавна у цей день варили пиво та запрошували гостей. А діти зранку обов’язково заглядають під подушку чи у наваксований з цього приводу і виставлений на вікно черевик чи чобіт – чи не поклав там щось для них Святий Миколай. Батьки так і казали дітям увечері напередодні – не забудьте попросити Святого Миколая, він все бачить і гріха не подарує, а слухняним дітям обов’язково щось та принесе.

Життя Святого Миколая овіяне легендами. Народився він у лікійському місті Патри близько 280 року у християнській родині. Батьки його, Феофан і Нонна, дали єдиному синові добре виховання та освіту, рідний дядько, єпископ патрський, зважаючи на богоугодність свого племінника, висвятив його у сан пресвітера. Коли за царювання Діоклетіана в римській імперії почалися гоніння проти християн, Святий Миколай, не зважаючи на небезпеку продовжував проповідувати. У 319 році був кинутий до в’язниці, де пробув майже чотири роки. На першому Вселенському соборі у віфінському місті Нікеї Святий Миколай показав себе як полум’яний ревнитель чистоти віри.

У невтомних трудах, подвигах та любові до Бога і ближніх пройшло все життя мирлікійського чудотворця. Великий святитель помер 6 грудня 342 року, як кажуть за новим стилем – а для нас це – 19 грудня – за старим, тобто - 1660 років тому. Святе тіло його поховано було в соборній Мирлікійській церкві. 1087 року, 915 років тому, за часів царювання візантійського імператора Олексія Комніна, усвідомлюючи небезпеку з боку мусульман, що знищували у Малій Азії всі пам’ятники християнства, італійські купці перенесли нетлінні мощі Святителя Миколая з Мир до Барі, міста на півдні Італії.

Уже в ХІ століття в Київській Русі відзначали свято перенесення мощів Святого Миколая до Барі – Теплого Миколи \ це 9 травня – за новим стилем, а для православних і греко-католиків – 22 травня за старим стилем\. Була складена церковна служба. А згодом відзначалося й його свято дня смерті – 6 грудня за Григоріанським календарем, а за старим стилем – Миколи Зимового відзначається 19 грудня на Сході Європи.

У всіх куточках України – від Ужгорода аж до хутора Михайлівського – було сотні храмів, присвячених Святому Миколаю. На жаль, у роки «переможної ходи» войовничого атеїзму багато з них було зруйновано. Нині у Києві вціліло лише кілька споруд, присвячених саме Святому Чудотворцю: церкви Миколи Набережного та Миколи Притиска, Святомиколаївський собор Покровського монастиря та Миколаївський католицький костел.

У християнських легендах життя святителя описується, як нескінченна низка благодіянь і чудес. Вважається, що і після смерті Святий Чудотворець боронить людей і творить чуда.

Діти люблять Святого Миколая і завжди вранці, у День Миколи Зимового, заглядають під подушку або у наваксовані черевики чи чоботи – не забуває Святий про них. А дорослі просять його: « Святий Миколаю, заступнику, помилуй та охорони нас від всякого лиха».

Хай допоможе він вам всім і порадує вас у тяжку годину чудом, як Миколай Мокрий. Що порятував дитину із дніпрових хвиль і тепер з посвятною пересторогою дивиться на Україну з святого образа у Софійському соборі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG