Доступність посилання

ТОП новини

Антисемітизм та антиісламізм у Східній Європі


Антисемітизм та антиісламізм у Східній Європі

Прага, 18 грудня 2002 – Упродовж останнього року в західній Європі зростають антисемітські та антиісламські настрої. Поштовхом для них стали події 11 вересня та наростаючий конфлікт на Близькому Сході. Тим часом на сході Європи антисемітизм також на підйомі, хоча і не в тих пропорціях, що на Заході. А от антиісламізм, за винятком колишньої Югославії, у східноєвропейських країнах поки що відсутній, проте оглядачі зазначають, що з часом його загроза збільшиться.

За кілька виступів, що їх було трактовано як антисемітські, німецькі ліберали поплатилися програшем на вересневих парламентських виборах. У Нідерландах пропалестинська активістка Ґрета Дейзенберґ, яка вивісила з вікна свого будинку прапор палестинської автономії, є в центрі скандалу, який загрожує і репутації її чоловіка Віма, голови Центрального Банку Європи. Антиісламські виступи здобули репутацію покійному Пімові Фортейнові, чия антиіміґрантська партія, незважаючи на його загибель, виграла рекордно високу кількість голосів на виборах у квітні. Антисемітизм та антиісламізм у західній Європі – одні з найгарячіших тем громадського життя.

У східній Європі ситуація виглядає спокійнішою, хоча в Угорщині та в Румунії антисемітські гасла звучали під час останніх виборів, коли правоцентриські партії шукали підтримки у крайніх правих колах. Проте, як говорить Ісіль Ґаше з Комісії Ради Європи проти расизму та нетерпимості, антисемітизм у східній Європі має багато проявів. «У деяких країнах стаються напади на єврейські цвинтарі та єврейські інституції. В інших на передній план виходять засоби масової інформації з публікаціями антисемітського характеру. Буває і дискримінація членів єврейської громади», – говорить Ісіль Ґаше.

На думку аналітика Радіо Свобода Майкла Шафіра, події 11 вересня та ізраїльсько-палестинський конфлікт, що підбурили антисемітські настрої на заході Європи, на сході мали менший вплив. Майкл Шафір уважає, що у східноєвропейських країнах антисемітизм має історичне, економічне коріння, і боротися з цим явищем у східній Європі буде непросто, бо демократія тут ще молода і вразлива. «Небезпека існує весь час. Вона нікуди не зникла. Політичні еліти повинні бути дуже обережні, щоб не використовувати антисемітську риторику для досягнення своїх політичних цілей. Часто стається, що навіть нібито демократичні партії використовують антисемітську риторику, якщо вона служить їхнім інтересам», – говорить аналітик Радіо Свобода.

Щодо антиісламізму, то за винятком колишньої Югославії, де антиісламська кампанія переросла у криваві війни та етнічні чистки, решта країн реґіону має скоріше історичний, ніж сучасний досвід співжиття з носіями мусульманської релігії. Йдеться про Угорщину, Румунію та Болгарію, які перебували під владою Оттоманської Імперії. Але, як говорить Ісіль Ґаше з Комісії Ради Європи проти расизму та нетерпимості, небезпека антиісламізму в східній Європі може бути ще попереду, мірою того, як ці країни багатітимуть та інтеґруватимуться з західною Європою.

«Потрібно зважати на те, що східно- та центральноєвропейські країни стають цільовими країнами для біженців, шукачів притулку, міґрантів. Приплив міґрантів із мусульманських країн може викликати ксенофобію і дискримінацію. Дуже важливо попередити ці явища, перш ніж вони виникнуть», – говорить Ісіль Ґаше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG