Доступність посилання

ТОП новини

Кучма в Узбекистані: що буде з ГУУАМ?


Кучма в Узбекистані: що буде з ГУУАМ?

Прага, 19 грудня 2002 – Президент України Леонід Кучма, побувавши в Грузії, відвідує Узбекистан. Оглядачі звертають увагу, що всі три країни є членами міжнародного об’єднання ГУУАМ, яке іноді називають реґіональною альтернативою до СНД. Але коли в Тбілісі Леонід Кучма говорив про конкретні напрямки співпраці в межах цього об’єднання, то в Ташкенті пролунали дещо інші слова.

«Якщо ми на черговому саміті СНД в Україні досягнемо того, чого хоче більшість учасників, у багатьох утвореннях на території СНД не буде необхідності» – так цитують агентства слова Леоніда Кучми, який на прес-конференції в Ташкенті підтримав таку ж думку президента Узбекистану Іслама Карімова.

Спільні позиції обох президентів щодо майбутнього СНД полягають, зокрема, в тому, що головною метою СНД має бути економічна співпраця.

А щойно в середу Леонід Кучма в Грузії говорив про потребу «чіткіше визначити питання співпраці в рамках ГУУАМ». За його тодішніми словами, економіка – з погляду зони вільної торгівлі – мала б стати однією з основ саме цього об’єднання. У середу ж було оголошено, що президент України підписав закон «Про ратифікацію Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами – учасницями ГУУАМ».

Чи це така швидка зміна пріоритетів, а чи просто підігрування президентові Узбекистану, країна якого без особливих пояснень зупинила свого часу участь в ГУУАМ, наразі не ясно. Наші колеги з узбецької служби кажуть, що не беруться шукати причини дій свого президента.

Натомість один із них, Хабібулло Батиров, нагадав про інше: «Між Україною і Узбекистаном підписано понад 130 угод і договорів, але дуже мало які з них працюють». Тож не відомо, яка доля чекає й на нові угоди, підписану зараз, — такі, як про співпрацю й координацію діяльності зовнішньополітичних відомств обох країн.

А ще в Узбекистані живе понад 200 тисяч українців. І зустріч із представниками української діяспори й відкриття пам’ятника Тарасові Шевченкові — теж у планах президента України на цей візит.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG