Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш: Хусейн втратив свій останній шанс


Джордж Буш: Хусейн втратив свій останній шанс

Прага, 19 грудня 2002 – Сполучені Штати Америки готові переконати міжнародну спільноту, що іракська влада на чолі з Саддамом Хусейном учергове бреше світові. Йдеться про 12 тисяч сторінок доповіді Багдада для ООН, де нібито перераховуються всі його озброєння. Експерти вже назвали цей документ «жартом дуже низького штибу».

У середу Білий дім назвав доповідь Іраку для ООН «документом із дуже значними прогалинами». У четвер держсекретар США Колін Пауел надає ООН відповідні аргументи щодо згаданого об’ємного багдадського тексту. Американська оцінка цієї доповіді і попередні висновки керівника комісії ООН із роззброєння Ганса Блікса можуть стати вирішальними у визначенні майбутнього іракської влади.

У середу на спільній з представниками ЄС прес-конференції у Вашинґтоні Колін Пауел сказав: «Наш аналіз іракської декларації в цьому пункті впродовж двотижневого узагальнення показав проблеми, прогалини, пропуски в документі, і все це непокоїть. Мої розмови з іншими постійними членами Ради Безпеки дали мені підстави думати, що й вони також бачать недоліки цієї доповіді».

Колін Пауел також додав, що США не поспішатимуть із односторонніми висновками, а вислухають Ганса Блікса, директора МАҐАТЕ Мохаммеда Ель-Барадеї, а після цього викладуть свою точку зору і «працюватимуть зі своїми партнерами в Раді Безпеки, щоб визначитися, як бути далі».

Експерти вважають, що у доповіді Іраку багато пропусків щодо постачання компонентів для створення неконвенційних видів зброї і в характеристиках самих програм створення такої зброї. Головне ж у тому, що спроби Хусейна довести відсутність у його армії зброї масового знищення провалилися.

Очікується, що США нададуть спеціальній комісії ООН нову розвідувальну інформацію про іракські воєнні програми, щоб довести: Ірак не виконує вимоги міжнародної спільноти. У Вашинґтоні вважають, що підстави для покарання Саддама Хусейна вагомі, і представник Білого дому Арі Флайшер так і заявив: «Цей президент не блефує».

Передбачається, що Джордж Буш виступить із промовою в п’ятницю, 20 грудня, після попереднього звіту Ганса Блікса. Тоді стане ясніше щодо масштабів порушення Іраком резолюції Ради Безпеки за номером 1441. У Білому домі також уважають, що інспектори ООН мають далі працювати в Іраку для отримання повної і достовірної картини того, що там відбувається. А це підтверджує, що в найближчі тижні воєнних дій на території цієї країни не буде…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG