Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми більшості у Верховній Раді


Проблеми більшості у Верховній Раді

Київ, 19 грудня 2002 – Незважаючи на те, що члени парламентської більшості Верховної Ради України досить оригінальним способом нарешті змінили керівництво Національного банку України і перерозподілили на свою користь усі парламентські комітети, в лавах більшовиків залишилися певні проблеми. Насамперед, не усім вистачило посад, як в коаліційному уряді, так і серед голів парламентських комітетів. А віднедавна більшовики залишилися і без лідера. Координатор більшості Олександр Карпов склав з себе повноваження.

Про те, що не все так чудово в більшовицькому домі, крім відходу Олександра Карпова від головування координаційною радою, свідчить і раптова відмова Михайла Потебенька очолити комітет з питань оборони і держбезпеки.

Хто буде наступним лідером більшості наразі невідомо. Можливо її очолить сам спікер Володимир Литвин, бо схоже через конфлікт з ним відійшов Олександр Карпов. Є інформація, що лідером більшості стане керівник “Демократичних ініціатив” Степан Гавриш. Він, начебто, не проти, але, за його словами, ще про це розмови не було.

А ось що думає про ситуацію в більшості організатор і натхненник більшості минулого парламенту Олександр Волков: «Дуже багато депутатів у цих фракціях, коли розподіляли портфелі кабінету міністрів залишилися незадоволеними. З ними ніхто не зустрівся, з ними ніхто не порадився. Я знаю таких депутатів, вони до мене підходили, вони зі мною балакали і кажуть, що їх навіть не викликали, не зустрілися з ними, їхню думку не захотіли почути. Тому я думаю, що найближчим часом, ці люди не вийдуть з більшості ні в якому разі, але вони хочуть відсторонитися від тих фракцій, які до їхньої думки не прислухалися. Цих людей налічується вже десь близько 30. Ці 30 можуть заявити свою позицію, сказати, що зареєструють свою фракцію, що на цю фракцію хочуть отримати теж квоти. Зараз вони нічого не мають. У тій фракції у якій вони зараз є все розділять і ці 30 залишаться поза бортом».

Думку Олександра Волкова опосередковано підтримує і голова Верховної Ради попереднього скликання Іван Плющ. Підтверджується інформація про створення нової фракції, яка може мати так звану “золоту акцію” під час голосувань. Говорить Іван Плющ: «Я прийняв участь у зустрічі фундаторів майбутньої групи. Послухавши їх, обмінявшись думками я можу сказати, що в мене ще більше з’явилося впевненості у тому, що така група буде створена. Було два моменти: це швидко треба робити, чи не дуже швидко. Я сказав, що поспішати треба повільно. Коли ми наберемо таких людей хоча б 15-16 чоловік, які ніколи нікому не продадуться, тоді ми оголосимо про цю групу».

Чи ж можна проводити аналогії між створенням більшості і перерозподіл парламентських комітетів у лютому 2000 року і нині? Не зовсім, тоді меншості було значно менше і вона була повністю ліва. А відтак, міжнародна громадськість мало переймалася проблемами комуністів.

Нині парламент поділений майже порівну. І в меншості, чомусь опинилися ті політичні сили, які на виборах набрали 70 відсотків голосів, причому найбільша з них “Наша Україна” є відверто антикомуністичною. Тому ми маємо абсолютно різні ситуації зими дві тисячного року і нинішньої.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG