Доступність посилання

ТОП новини

Про підсумки минулого курортного сезону і перспективи нового


Про підсумки минулого курортного сезону і перспективи нового

Симферополь, 23 грудня 2002 - За оцінкою Міністерства курортів і туризму Криму, зустрічати Новий рік у здравницях півострова приїдуть понад 100 тисяч туристів. Про це днями заявив міністр курортів автономії Олександр Таряник. Детальніше про підсумки минулого курортного сезону в Криму і перспективи нового – розповідаємо.

Кримські курорти – головне джерело як фінансів для республіканського і місцевих бюджетів, так і добробуту значної частини кримчан. Тож підвищена увага кримського уряду до підготовки до нового курортного сезону – цілком зрозуміла. Цього разу в Криму розпочали готуватися до нього ще до Нового року – з підведення підсумків курортного сезону, який минув.

За даними Міністерства курортів і туризму Криму, з початку року на півострів прибули 4 мільйони 930 тисяч гостей, що на 500 тисяч осіб більше, аніж торік. Однак, власне, туристи приїхали до Криму у значно меншій кількості – таких було зареєстровано лише 1,3 мільйони. При цьому здравниці Криму прийняли тільки 886 тисяч курортників, що, на думку фахівців, свідчить про зниження попиту на відпочинок у пансіонатах і санаторіях. Водночас, кількість зареєстрованих неорганізованих відпочивальників теж відчутно знизилася – майже на 15%.

Втім, прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин нещодавно у пресі заявив, що курортний сезон 2002 року пройшов задовільно, хоча й не виправдав сподівань щодо збільшення надходжень до бюджету. Виступаючи останньої п’ятниці на спеціальному засіданні уряду автономії, він звинуватив мерів курортних міст і керівників здравниць у некмітливості і млявості, чим ті “самі собі скоротили курортний сезон”. За його словами, часи, коли людям нікуди було їхати на відпочинок, крім Криму – минули. За курортників тепер точиться жорстка конкурентна боротьба. Сергій Куницин заявив, що якщо до 1-го травня наступного року кримські курорти не будуть повністю готові прийняти відпочивальників, то про успішність нового курортного сезону можна буде забути.

Найбільший зараз головний біль кримської і місцевої влади – збитковість здравниць. Зокрема, елітні санаторії і готелі, такі, як “Ореанда”, "Дюльбер", "Марат" та деякі інші уже не один рік звітують, як збиткові. Крім того, із 76 здравниць, які належать міністерствам і відомствам України, 54 не платять податок на землю, 33 – звільнені від сплати податку на прибуток. За даними кримських урядовців, втрати бюджету від таких пільг перевищили 100 мільйонів гривень. За словами Сергія Куницина, зараз кримський уряд просить Київ скасувати ці пільги. Крім того, Рада міністрів автономії ухвалила рішення більш ніж у двічі збільшити витрати на підготовку до курортного сезону у проекті бюджету Криму на 2003 рік – до 3 млн. грн. Але, наскільки це допоможе – покаже час, проте вже зараз незалежні аналітики прогнозують скорочення кількості курортників, які приїдуть до Криму наступного року. Цього ж року курортні регіони загалом забезпечили близько 60% надходжень до консолідованого бюджету Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG