Доступність посилання

ТОП новини

ДАНІЯ ПЕРЕДАЄ ГРЕЦІЇ ПОВНОВАЖЕННЯ ГОЛОВИ ЄВРОСОЮЗУ


ДАНІЯ ПЕРЕДАЄ ГРЕЦІЇ ПОВНОВАЖЕННЯ ГОЛОВИ ЄВРОСОЮЗУ

Брюссель, 23 грудня 2002 - В той час як Данія готується передавати Греції естафету головування в Європейському Союзі, більшість жителів країн Євросоюзу готуються зустрічати Різдво та Новий рік. Європейські клерки не виключення і також налаштовуються на двотижневі канікули. Тому Греція, яка розпочне головування в ЄС лише з 1-го січня, вже заздалегідь оприлюднила програму свого головування в Євросоюзі.

Протягом свого лідерства в Європейському Союзі Греція визначила п’ять основних пріоритетів. Перше – це підготовка до найбільшого в історії Євросоюзу його розширення. Греція розуміє які складнощі стоять на шляху цього процесу, зазначено в програмі, тому вона намагатиметься, щоб інтеграція нових держав у ЄС відбувалась поступово. Офіційні Афіни сподіваються, що під час головування в Європейському Союзі вдасться імплементувати передвступну стратегію для Болгарії й Румунії з метою забезпечення у 2007 році їх вступу в ЄС.

В цьому контексті важливо провести низку внутрішніх організаційних реформ ЄС. Збільшити бюджет, кількість співробітників тощо... Постало також питання реформ ротації президентства в Євросоюзі. Поки що, як просвітили журналістів офіційні представники Ради ЄС, на найближчих кілька років ротація відбуватиметься як і до тепер. Тобто після Греції через півроку в ЄС головуватиме Італія, потім Ірландія а за нею Нідерланди. Наступне -- це спільна європейська валюта “євро”. Афіни вважають, що розширення спільного монетарного союзу є запорукою майбутнього зросту економіки в західній Європі і тому Греція робитиме все можливе, аби переконати Великобританію, Данію та Фінляндію, щоб вони також запровадили в себе гроші “євро”.

Тяжкою болячкою на тлі Європейського Союзу залишається нелегальна іміграція. Греція планує домогтися значних змін в імграційній політиці ЄС. Зокрема випрацювати нові, більш вимогливі і жорсткі правила для одержання політичного притулку в Євросоюзі для жителів з третіх країн. У зв’язку з цим Греція концентруватиме свою увагу на посиленні зовнішніх кордонів Європейського Союзу.

І не менш важливим в житті ЄС є політика європейської безпеки й оборони. Тут Греція висловлює переконання, що без участі НАТО Європейському Союзові самотужки не впоратись із створенням ефективної системи оборони Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG