Доступність посилання

ТОП новини

ООН: підготовка до можливого удару по Іраку


ООН: підготовка до можливого удару по Іраку

Прага, 24 грудня 2002 – Хоча керівництво ООН покладає надії на успіх нинішньої інспекції в Іраку і сподівається, що Багдад виконає резолюцію 1441 Ради безпеки, агентства ООН, які займаються наданням допомоги у кризових ситуаціях, оголосили про підготовку до гуманітарної кризи в Іраку на випадок воєнного удару США.

Згідно з передбаченнями фахівців ООН, у випадку воєнної акції в Іраку слід очікувати масового напливу біженців до сусідніх країн. Лише за приблизними підрахунками, їх мало би бути принаймні 900 тисяч осіб, головно із центральних провінцій і навколо Багдада, де можуть відбутися найтяжчі бої. Значна частина із цієї кількості біженців залишить Ірак у перші дні воєнних дій і потребуватиме негайної допомоги. Фахівці порівнюють ситуацію з воєнною операцією НАТО у колишній Югославії від березня до червня 99-го року. У перші дні із краю Косово до Македонії й Албанії прибуло 850 тисяч біженців, які з огляду на брак відповідної підготовки з боку гуманітарних організацій опинилися там у кризовій ситуації. Хоча допомогові агентства ООН і міжнародні доброчинні організації прийшли із терміновою допомогою, у біженських таборах постала надзвичайно критичне становище.

Як повідомляють журналісти, Генеральний секретар ООН Кофі Аннан ще минулого місяця, незважаючи на інспекцію в Іраку, розпорядився, щоб агентства ООН, які займаються наданням гуманітарної допомоги, розпочали підготовку до акції допомоги на випадок удару по Іраку. На думку фахівців, під час удару будуть пошкоджені електростанції, водопроводи й каналізація в містах, мости, автомагістралі та інші комунікаційні споруди на більшості території Іраку, крім північної частини, де живуть курди. Там воєнних дій не передбачається. Дещо менші бої очікують на півдні Іраку, де живуть мусульмани-шиїти, які завжди були в опозиції до режиму Саддама Хусейна.

У рамках підготовки до гуманітарної кризи і надання допомоги Організація Об’єднаних Націй домовилася із десятком західних країн – донорів, які в рамках ООН нададуть фінансову допомогу для населення Іраку після усунення режиму Саддама Хусейна. Серед цих країн журналісти називають Великобританію, яка зобов’язалася надати 37 мільйонів доларів для термінової допомоги Іракові.

До кампанії включився також дитячий фонд ООН і міжнародні доброчинні організації.

До цього слід лише додати, що нинішня інспекція ООН в Іраку викликає щораз більше скептицизму і щораз більше західних лідерів схиляються до думки, що проблему Іраку можна розв’язати лише усунувши режим Саддама Хусейна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG