Доступність посилання

ТОП новини

Саддам Хусейн – невідоме про відомого диктатора…


Саддам Хусейн – невідоме про відомого диктатора…

Прага, 13 грудня 2002

Людмила Ваннек:

Останнім часом майже кожного дня в нашій програмі так чи інакше йдеться про події довкола Іраку - бути чи не бути війні в цій країні, чи посідає її уряд зброю масового знищення. Існує безліч резолюцій і світових подій довкола Іраку. Ми говорили також і про пересічних громадян, які живуть там, але досі ще не розповідали про людину, довкола якої практично все це в й вертиться. Ця людина, чи як офіційно його у світі називають, - диктатор Саддам Хусейн.

Лев Толстой на початку роману «Анна Кареніна» писав, що всі щасливі сім’ї однакові. Такий вислів можна перенести і на диктаторів, бо історія доводить, що всі диктатори, нібито ковані одним ковадлом, настільки вони подібні. Диктатор Саддам Хусейн протягом останніх місяців, так би мовити, завдає напрямку світовій політиці. Його звання починаються від скромного - президент Іраку до священного - нащадок пророка Мохаммеда.

Моя колега Ірина Халупа спробувала розкусити, що ж це за «твердий горіх» - диктатор Саддам Хусейн, і взагалі, можливо, це й не людина, а якась машина.

Ірино, як виглядає день диктатора?

Ірина Халупа:

Спершу кілька банальних штрихів до його портрета. Саддаму Хусейну 65 років, він спить дуже мало, на сон йому вистачає всього-на-всього 4-5 годин і встає дуже рано. Він не зовсім здоровий, десь колись він пошкодив собі спину і має так звані зміщені диски, тому кожного дня він досить довго плаває. Саддам Хусейн, як усі диктатори не бідний, в нього більше як 20 палаців, і в кожному палаці є величезні басейни, де він може плавати. Він дуже зорганізована людина, любить чистоту, на його робочих місцях все педантично складено і все на своєму місці.

Саддам Хусейн дещо вищий ніж пересічний араб - 1 м 88 см, вага коливається / як у всіх нас, звичайно /: коли все добре він поправляється, коли стреси чи гряде американська війна, ймовірно, він трошки схудне. Переважно він важить десь від 95 до 100 кг. Самолюб є самолюбом, і Саддам Хусейн як справжній диктатор також любить свою зовнішність. В нього дуже гарні костюми, і він - на відміну він канцлера Німеччини Шрьодера - фарбує своє волосся, і всі в Іраку про це знають.

Людмила Ваннек:

А чим харчується Саддам Хусейн?

Ірина Халупа:

Двічі в тиждень йому привозять спеціальні поклади харчів, він любить добре поїсти. Але доки він що-небудь з’їсть, ці харчі мусять пройти перевірку. Для цього запрошуються науковці, перевіряють чи є там отрута чи радіація, і лише після цього готують йому різні страви. Він любить рибу, креветки, фрукти й овочі. Узагалі в усіх його палацах кожного дня відбувається своєрідне дійство - йому готують сніданок, обід, вечерю, але ніхто і ніколи не знає чи прийде Саддам на цей сніданок чи цю вечерю...

Людмила Ваннек:

…і чи у цей палац узагалі...

Ірина Халупа:

Ось, власне, в чому річ - він ніколи не ночує в тому самому місці більше, як одну ніч. Як справжній диктатор він боїться за своє життя. Безпека - це дуже важливе питання, і ніхто ніколи не знає, де він з’явиться.

Людмила Ваннек:

Узагалі дуже цікаво те, що стосується перевірки їжі. Подібна інформація була і про Гітлера, і про Сталіна. А про ночування в різних місцях розповідали про Мілошевича: коли його хотіли заарештувати, ніхто не знав, де його можна знайти. Ірино, а звідки походить Саддам Хусейн?

Ірина Халупа:

Він з бідних, як кажуть «з грязі - в князі». Він з малого села, з району міста Тікріт. І на його правій руці є татуїровка - три маленькі крапки. З віком ті крапки розійшлися, але це - ознака його походження. Як би він не хотів, він завжди буде селюком, бо цей знак роблять на руці, а жінкам - на чолі, на щоці або на бороді. Його мама мала три крапки на одній з щік.

Людмила Ваннек:

А що на рахунок його освіти?

Ірина Халупа:

В нього є інженерська освіта, наскільки я знаю. Але він мав також дуже широкі зацікавлення щодо літератури. До того, як він уперше почав займатися політикою у партії БАТ, яка у 68-му році захопила владу, йому прийшлося кілька разів сидіти в тюрмі. Він хвалиться тим, що під час свого ув’язнення прочитав усі твори Хемінгуея, і його улюблений твір, кажуть, - «Старець і море». Хусейн має деякі зацікавлення, наприклад, він дуже любить арабську й світову історію. Є кілька осіб, яких він вважає кумирами. Ми вже згадували про інших диктаторів. Так от Хусейн дуже поважає Сталіна, шанує його за те, що його звали Сталіним і за те, що він мав повну владу. Отже, влада йому імпонує і влада виявляється провідною характеристикою його сьогоднішнього життя й існування.

Людмила Ваннек:

Поговорімо про його родину. Чи одружений він, чи є в нього діти?

Ірина Халупа:

Він одружений зі своєю двоюрідною сестрою вже майже 40 років, її звати Саїда. У них 5 дітей. Дружина народила йому 2 синів і 3 дочок. Про дочок відомо мало. Його два зяті втекли з Іраку до Йорданії і там почали розповідати про програми зброї масового знищення, про хімічну зброю і так далі. І раптом, чомусь, вони повернулися назад до Іраку.

Людмила Ваннек:

І були прощені?

Ірина Халупа:

Ні, в ніякому разі. Ïх уже давно немає на цьому світі. Ніхто такі речі на прощає. В нього 2 сини. Найстарший - Удей, згідно з думками експертів і людей, які стежать за справами в Іраку, він психопат. Своєрідний плейбой, дуже любить випивати, і коли нап’ється, починає витягати свій арсенал і стріляти.

Людмила Ваннек:

Так як і батько.

Ірина Халупа:

Батько по тверезому стріляє, а син по-п’яному. І під час однієї такої стрілянини він застрелив одного з близьких соратників Саддама Хусейна. Батько був страшно розлючений, але тоді вони це якось прикрили.

На сина Хусейна також було кілька замахів, і останній залишив його паралізованим. Так що він сьогодні не становить такої великої небезпеки як колись, Але він теж цікава людина, бо є патроном іракських олімпійців і відповідає за їхній олімпійський комітет. Він дуже цікавиться спортом і фізично карає людей, які так би мовити «не дотягають». Кажуть, що, навіть, є спеціальна олімпійська тюрма, де мучать тих спортсменів, щоби вони дотягали до певних рекордів. Молодший син надійніший. І експерти, і оглядачі подейкують, що, ймовірно, його готують як престолонаслідника Саддамові. Цей син називається Кусей, і він очолює безпеку Саддама Хусейна. Річ у тім, що сам Саддам очолює свою власну безпеку. Ось, наприклад, він має кілька маршрутів, розроблених у Багдаді, і ніхто ніколи, навіть його найближчі охоронці не знають, якою дорогою він буде їхати. Навіть цей Кусей не знає. Але батько синові довіряє настільки, наскільки може довіряти диктатор, навіть, рідному синові.

Людмила Ваннек:

А скільки двійників існує у Саддама Хусейна?

Ірина Халупа:

Одна німецька телефірма зробила дослідження 30 різних стрічок виступів Саддама Хусейна, і виявляється, що в нього є щонайменше 3 двійників. І після такого близького аналізу вони з’ясували, що певні речі можна змінити. Наприклад, можна змінити ніс, вуха, але розмір черепа залишається таким, яким є. Цікава деталь, як викривають факт, що це двійник: коли це сам Саддам, то охоронці дуже пильно працюють, на все сильно реагують, а коли двійник - жартують, не звертають уваги, оглядаються на щось інше і тому подібне. Саддам Хусейн десь від 98-го року не появлявся на людях і тяжко було з'ясувати, де двійник, де оригінал. Але тепер, із загрозою війни він у решті решт появився.

Людмила Ваннек:

Поговорімо ще про культ особи.

Ірина Халупа:

Він класичний диктатор у цьому розумінні. Столиця «засмічена» пам’ятниками, величезними ідеалізованими портретами. Для урядових службовців обов’язковим є прочитати його офіційну біографію, здається, в 19 томах. Але що відрізняє Саддама Хусейна від такого диктатора, як, скажімо, Сталін? Саддам Хусейн бачить свою долю в пророчих масштабах. Він переробив своє сімейне дерево таким чином, що він є споріднений з дочкою Мохаммеда Фатімою, і він вірить у силу і велич арабською культури. Він не дуже релігійна людина, але використовує релігію, коли це йому потрібно / як і Сталін, до речі, у Другій Світовій війні /. І Хусейн переконаний, що у книзі історії його біографія написана дуже й дуже великими літерами. Його цікавить не те, що про нього думають сьогодні, а що про нього будуть думати і як його будуть згадувати за 500 років.

І ще одна цікава деталь. Я вже згадувала, що Саддам Хусейн не дуже релігійна людина, але готовий використати релігію, коли вона йому потрібна. У музеї Багдада є Коран, який написаний кров’ю Саддама Хусейна - 600 сторінок. Хусейн давав трішки крові кожного дня, щоби набрати досить і написати цей Коран, і написаний він власноручно Саддамом Хусейном, усі 600 сторінок.

Людмила Ваннек:

Скільки ж років він його писав?

Ірина Халупа:

І скільки крові треба сточити, щоби таке написати. І сам факт, що він був готовий пожертвувати стільки крові, щоб цей Коран написати - ще одно підтвердження, що він починає вірити у свій власностворений міф.

Людмила Ваннек:

Моя колега Ірина Халупа розповідала про диктатора Саддама Хусейна - яким ми його не знаємо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG