Доступність посилання

ТОП новини

Арабський світ: брак демократії


Арабський світ: брак демократії

Прага, 24 грудня 2002 – Серед численних коментарів у західній пресі, присвячених боротьбі з міжнародним тероризмом, з’являється чимало аналітичних статей про причини конфлікту між Заходом і мусульманським світом. Однією із таких фундаментальних причин, на думку коментаторів і науковців, це брак демократії у країнах ісламу. У рамках нинішнього огляду західної преси пропонуємо один з коментарів на цю тему.

Газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар політолога, професора Гебрайського університету в Єрусалимі Шломо Авінері, який досить часто виступає на сторінках цієї газети. Автор порушує актуальну нині тему браку демократії в мусульманських країнах і випливаючих із цього ускладнень у взаєминах з рештою світу. Від самого початку коментатор відкидає узагальнення у цій справі. У 19-му столітті, пише він, серед європейських і американських інтелектуалістів була поширена думка про те, що католицизм і демократія несумісні. Нині, коли католицькі партії християнських демократів стали опорою демократії у Західній Європі, таке твердження звучить абсурдом. Так само було б необачно думати, як вважає автор, що демократія й іслам несумісні. Прикладом може служити Туреччина, яка протягом останніх 80-ти років пройшла серйозні демократичні перетворення і нині проводить вільні вибори. Тут можна навести й Іран з його поки що ісламською конституцією й репресивним режимом, проте його конституція гарантує вільні вибори. Хоча тут, як вважає автор, ще багато слід зробити. Серед інших країн, що стали на шлях демократії, автор називає також Індонезію, Бангладеш і Пакистан.

Проте далі автор підкреслює, що у низці мусульманських країн демократія відсутня і в цих країнах нема жодних ознак руху у напрямку демократії. Приміром, серед 21-ї країни Арабської ліги є монархії і військові режими. Тут жодного із лідерів не обирають у вільних виборах. Брак демократії у цих країнах потребує свого пояснення. Проте до терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні у вересні минулого року говорити про це було не прийнято, тобто порушення цієї теми було політично некоректно. Сьогодні врешті цей факт привернув увагу політичних діячів і науковців в усьому світі, причому не з огляду на спрощену теорію «зіштовхнення цивілізацій», а із чисто практичних міркувань: брак демократії в арабському світі став проблемою глобальної безпеки. Позбавлені прав, приміром, у Саудівській Аравії або Єгипті кидаються в релігійний фанатизм, де вони можуть розряжати свій внутрішній гнів. Отже, проблемою є не іслам, пише на закінчення професор Авінері в газеті «Лос-Анджелес таймс», а брак демократії, який штовхає людей до релігійного фанатизму і тероризму. І про цю небезпеку для світу, підкреслює автор, слід говорити чесно й відкрито.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG