Доступність посилання

ТОП новини

Католицьке Різдво у греко-католицькій церкві в Варшаві


Католицьке Різдво у греко-католицькій церкві в Варшаві

Варшава, 25 грудня 2002 - Сьогодні, у середу, вулиці польських міст і сіл практично порожні – майже всі поляки святкують одне із найбільших християнських свят - Різдво. Але не тільки поляки. Різдво за новим стилем, тобто григоріанським календарем, святкують також українці - прихожани греко-католицької церкви при монастирі ордену отців Василіян у Варшаві. Варшавська Василіянська церква є єдиною греко-католицькою церквою у Польщі, яка святкує релігійні свята за григоріанським календарем.

Святкування за юліанським календарем – це давня, ще довоєнна традиція греко-католицької церкви у Варшаві. Після відновлення Україною державної незалежності, серед прихожан варшавської церкви навіть відбувся референдум, на якому з перевагою в 4 голоси перемогли прихильники старої традиції, над тими, хто бажав переходу на юліанський календар, який практикується у церквах всієї Україні. Але результати референдуму не поділили варшавську греко-католицьку громаду. У середу, 25 грудня церква була, як завжди на свята, переповненою. Більше того, серед віруючих можна було розпізнати чималу групу українських заробітчан, греко-католиків із західноукраїнських областей, котрі вдома святкують Різдво за старою традицією, тобто юліанським календарем. Однак, святкування у варшавській греко-католицькій церкві, не зважаючи на григоріанський календар, зберегло важливі для українців елементи – українську мову богослужіння та візантійський обряд. До речі кажучи, візантійський обряд має у Польщі своїх палких прихильників не лише серед етнічних українців.

Тадеуш Конадор – поляк і римо-католик – уже десять років приходить щонеділі до греко-католицької церкви, щоби поспівати під час богослужінь у церковному хорі. Свою пристрасть пан Тадеуш пояснює так:

Говорить Тадеуш Конадор: Для мене цей обряд є важливим тому, що у ньому є спів, а спів був для мене завжди найважливішим. Ці українські, греко-католицькі співи я виніс з дому. Не зважаючи на те, що мої батьки поляки, вони дуже багато співали по-українськи, і співали не в костелах, а в церквах. І можу сказати, що я в цій музиці народився.

Кор.: Варшавські шанувальники українських церковних співів матимуть нагоду, послухати різдвяну літургію ще раз через два тижні. Зважаючи на те, що значна частина прихожан святкує за юліанським календарем, варшавські отці василіяни повторять святкове богослужіння ще й 7-8 січня наступного вже року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG