Доступність посилання

ТОП новини

На Святвечір у Белграді стався інцидент: група православних екстремістів не допустила англіканцям відправити різдвяне богослужіння


На Святвечір у Белграді стався інцидент: група православних екстремістів не допустила англіканцям відправити різдвяне богослужіння

Белград, 25 грудня 2002 – Англіканці у сербськй столиці традиційно відправляють різдвяну всеношну в одній з каплиць у будинку Патріархії Сербської православної церкви. Це досі був знак поваги сербів до англійців. У вівторок сталося інакше: група юнаків із свічками та образами сербських святителів заблокувала вхід до Патріархії, не пускаючи в нього зібраних закордонних громадян, переважно дипломатів, серед яких був і Чарзл Крофорд посол Великобританії у Югославії. Екстремісти не розійшлися ні на прохання патріарха Павла, глави Сербської православної церкви, який також мав взяти участь у богослужінні. Поліція не вживала заходів проти демонстрантів.

Цікаво, що пікетувальники вигукували гасла не проти англіканців, а проти католиків і, зокрема, греко-католиків. У Белграді є кілька католицьких церков. Відправи в них пройшли без інцидентів.

Белградські мас-медіа передають заяву одного студента Богословського факультету, який твердить, що між невідомими екстремістами не було студентів цього факультету. Така заява, ймовірно, була необхідна тому, що в минулому саме радикальні богослови не раз брали участь в маніфестаціях націонал-екстремістів. Свого часу вони навіть перервали одну виставку у белградському театрі. Преса пише, що окремі екстремістські організації на белградському університеті, які виступають з шовіністичних та й расистських позицій, пов’язані з консервативними ієрархами.

Оглядачі у Белграді нагадують, що з таких самих позицій минулої неділі виступали уболівальники баскетбольної команди “Червона зірка” під час матчу із хорватською командою “Задар”. Вони підпалили хорватський прапор й вигукували “Смерть хорватам!” Керівники сербської команди з цього приводу стверджували, що вболівальники в усіх країнах ображають одні одних.

Представник уряду осудив інцидент, що стався на Святвечір. Він відмовився відповісти на запитання журналістів чому поліція не вживала заходів проти пікетувальників. Ні урядовці ні представники Сербської церкви не пояснюють звідки взялася група самозваних захисників православ’я від інших релігій та чи її члени пов’язані із тими, також досі невідомими, що в минулому викликали низку інцидентів з метою залякати неправославних та несербів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG