Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Трагедія українського літака АН -140, що розбився в Ірані


Прямий Ефір: Трагедія українського літака АН -140, що розбився в Ірані

Прага-Київ, 24 грудня 2002 - Гості: народний депутат України, лідер СПУ Олександр Мороз, народний депутат, представник фракції "Наша Україна" Павло Мовчан та кореспондент Радіо Свобода Сергій Згурець.

Ведучі: Ірина Халупа та Ганна Стеців

Ірина Халупа

Отож розпочинаємо Вечірню Свободу. Вітаємо Вас, дорогі слухачі, з вами в Празі Ірина Халупа, в Києві Ганна Стеців.

Наші гості сьогодні два народні депутати Олександр Мороз - голова СПУ та Павло Мовчан від блоку "Наша Україна", а також наш військовий експерт Сергій Згурець

Вітаємо Вас і дякуємо, що Ви погодилися сьогодні взяти участь у Вечірній Свободі.

Тема нашої розмови сьогодні: трагедія українського літака АН – 140. Друга тема: закон про відмивання брудних грошей - парламентські компроміси чи одна точка зору на проблему.

Отже, напередодні Нового року і свят Україну зустрічає ще одна трагедія.

Останні 24 години усі засоби масової інформації, телебачення, радіо говорять про одне, а саме про катастрофу українського літака АН-140. Літак прямував до Ісфахану, де завтра мало відбутися велике свято, а саме іранські партнери української сторони мали випробувати політ такого ж самого літака, який в Ірані називається «Іран-140». Українські спеціалісти, інженери допомагали їм, вчили їх, як будувати ті літаки, як літати тими літаками і, на жаль, весь цвіт українського інженерського світу, авіаконструкторського світу загинув у цій катастрофі в Ірані.

Наразі є кілька версій катастрофи українського літака АН-140, серед яких, неспроможність екіпажу впоратися з управлінням через погану видимість, несправність літака, а також ймовірність відмови двигуна при посадці. Однак експерти вважають ці версії маловірогідними.

Не вірить офіційним поясненням і Харківський губернатор, який не виключає, що АН-140 могли збити. Наша колега Марина Пирожук звернулася до директора військових програм центру Разумкова Леоніда Полякова за його оцінкою ситуації.

Леонід Поляков.

Тут як правило в таких ситуаціях розглядається декілька можливих основних причин: це може бути людський фактор, технічний, вина керівників польотів, тобто авіадиспетчерів, або саботаж, чи терористичний акт, або такі явища як не передбачені.

З того, що відомо, що нібито літак впав за 7 метрів від верхівки гори, це не означає, що причиною є погана видимість. Літак обладнаний радіолокаційною станцією і на цій станції видно обриси горизонту, обриси об’єктів.

Марина Пирожук

Пане Поляков, а ця версія, що, мовляв, українські пілоти за поганої видимості не справилися з управлінням. Може таке бути, щоб гарні фахівці не впоралися з цим?

Леонід Поляков

На мою думку, версія, що пілоти не справилися з управлінням є малоймовірною, я б навіть сказав, надзвичайно малоймовірною. Це не простий рейс і, безумовно, пілоти, які окрім того, мали значний досвід посадки і зльоту з цього аеродрому в Ісфахані, усвідомлювали, що вони здійснюють не звичайний рейс, а везуть доволі чільну делегацію. Взагалі, в такі екіпажі відбирають найкращих, найбільш відповідальних і підготовлених професіоналів. Тому, я думаю, тут щось інше.

Марина Пирожук

Пане Поляков, з огляду на те, що на борту літака були найкращі українські пілоти і фахівці в галузі літакобудування, як це позначиться на спроможності українських літакобудівників?

Леонід Поляков

Тут головною втратою є люди. Подивіться, там були генеральні директори, головні конструктори, заступники генеральних директорів і генеральних конструкторів. Таких людей замінити не можливо. Ось в цьому я бачу головну втрату.

Ірина халупа

Чи вплине ця трагедія на українсько-іранську співпрацю у царині літакобудування? Ми вже чули думку пана Полякова, що не вплине.

Таку саму думку поділяє колишній міністр оборони України, колишній посол України в Ірані Костянтин Морозов. З ним розмовляла Мар’яна Драч.

Костянтин Морозов

Той рівень співпраці, який вже досягнутий між нашими країнами, він надає підстави вважати, що обидві країни залишаться вірними попереднім домовленостям. Я був присутній у лютому 2001 року, коли відбулася презентація першого літака АН-140 в Ісфахані. Я спостерігав з якою впевненістю і готовністю сторони висловлювали свої наміри продовжувати співпрацю.

Було дуже приємно і зараз я вважаю, що цей рівень співпраці на рівні високих технологій закладає авторитет нашої держави в Ірані, бо ми співпрацюємо не продаючи сировину, або засоби виробництва, ми допомагаємо ісламській республіці Іран будувати власну авіаційну промисловість. Ми вчимо їх будувати свої власні літаки і вчимо їх літати. Але я знаю загальну позицію уряду і загальнодержавну щодо продовження співпраці з Україною у цій галузі.

Ірина Халупа

Рятувальні роботи тривали сьогодні увесь день. Як із версіями причин катастрофи літака, так само тут різні чутки про те, тіла скількох жертв вже вдалося виявити. Мар’яна Драч додзвонилася до українського посольства в Ірані і поговорила з першим секретарем посольства Петром Колосом. Він з’ясував, що ще не все відомо і рятувальні роботи триватимуть завтра.

Петро Колос

Тут дуже рано темніє, знижується температура, тому зараз роботи там припинено, Звичайно, вони розпочнуться вранці.

Мар’яна Драч

Чи відомо, коли тіла загиблих розпочнуть відправляти в Україну?

Петро Колос

Це вирішить урядова комісія.

Мар’яна Драч

Головна версія катастрофи - це технічні неполадки?

Петро Колос

Офіційні версії катастрофи не були висловлені ні іранською стороною і я не чув про версію української сторони. Звичайно, ці версії може підтвердити лише офіційна комісія з розслідування причин аварії.

Мар’яна Драч

Тим не менше голова харківської обладміністрації Євген Кушнарьов висловив припущення, що у зв’язку з близькістю до території Іраку літак могли збити. Наскільки реально виглядає така версія з Ірану?

Петро Колос

Я б не хотів заперечувати слова відомого політика, але Ісфахан не дуже близько розташований до кордонів Іраку. Я працював в Іраку, а зараз працюю в Ірані і тому я знаю географічне положення цього міста.

Мар’яна Драч

Ви не могли б уточнити, наскільки далеко Ісфахан знаходиться від кордону з Іраком?

Петро Колос

Ісфахан, якщо ви зараз глянете на мапу, він розташований майже в центрі Ірану. Тому я не вважає, що це версія, яку можна навіть не перевіряти.

Мар’яна Драч

А яка реакція іранської влади на цю катастрофу?

Петро Колос

Поки що в сьогоднішніх газетах нічого не було. На сайті іранського інформаційного агентства було повідомлення, що речник Міністерства закордонних справ Ірану висловив співчуття урядам України та Росії з приводу цієї трагедії.

Ірина Халупа

Я звертаюся до нашого колеги в студії Сергія Згурця. Сергію, що ти можеш додати до всього, що щойно було сказано, що Україна знає сьогодні про цю ситуацію?

Сергій Згурець

Насправді реакція іранської сторони вже є, бо була заява міністра транспорту Ірану, в якій він стверджував, що це не вплине на перебіг співпраці між Україною та Іраном у сфері виробництва літака АН-140.

Слід теж відзначити, що це був дуже новий літак. Його випустили лише наприкінці листопада. Я не можу сказати, що він був добре випробуваний цей літак. Місяць польотів, 70 годин – це, скажемо так, трохи замало для випробування літака. Пілоти були високо кваліфікованими, тому що один із пілотів робив 6 посадок на аеродром Ісфахана, інший - 17 посадок. Тобто, вони знали цю трасу.

Як це вплине на співпрацю з Іраном у сфері літакобудування? Думаю, що, дійсно, не вплине, тому що Іран зацікавлений мати цю галузь. Навіть, якщо виявиться, що причини катастрофи були технічними, що не хотіла б бачити українська сторона, так само і іранська сторона, все рівно цей проект буде продовжено. Іран має намір експортувати ці літаки. Він має намір виготовити близько 200 літаків, виготовляючи біля 12 літаків щорічно. Вартість таких літаків близько 9 мільйонів доларів? Це не дуже дорого, але, в принципі, дуже вигідний, загалом, проект.

Ірина Халупа

Наскільки вплине втрата спеціалістів на цю галузь, зокрема, на співпрацю з іранцями?

Сергій Згурець

Це найбільш болюче питання, тому що йдеться не лише про проект АН-140, а йдеться про низку інших проектів української авіабудівної промисловості. Це, насамперед, проект, АН-70 і проект, пов’язаний з важкими літаками. Але, дійсно, як сказав Поляков, вибите ядро людей, яких тяжко буде замінити і справді, це буде мати негативні наслідки і доведеться докласти значних зусиль, аби завершити ті проекти, які розпочиналися раніше і в інших регіонах.

Ірина Халупа

Я, взагалі, не є забобонна людина і не вірю в конспірації, але якось не дуже щастить АН-літакам. Українці свого часу сподівалися, що може продадуть для НАТО військово транспортний літак АН-70. Він також мав трагічну долю. Ось тепер АН-140. Як це все пояснити?

Сергій Згурець

Ситуація не є такою критичною, тому що в авіаційній промисловості, насправді, відбувається підйом. За останні 11 місяців цього року зростання виробництва складає 112%. Тобто, це галузь, яка конкурентноспроможна.

Коли ми говоримо про літак АН-70, який не знайшов підтримки у Європі, насправді, країни НАТО, насамперед, Чехія і зараз ведуться переговори з Угорщиною, готові придбати ці літаки для своїх військово-транспортних сил. Якщо ці літаки ми їм продамо, насправді створимо собі з одного боку проблему, тому що Європейські сили, європейське командування буде використовувати літаки в розпорядженні країн НАТО для перевезень. Це та галузь, де збирається заробляти гроші Україна, пропонуючи військо-транспортні літаки Європейському Союзу.

Тобто, галузь розвивається. Попит на літаки є, але ситуація така двозначна. На внутрішньому ринку літаки не купують. Купують українські літаки за кордоном, зокрема, це Іран, є перспективи в Китаї, Індії, і можливо, купуватимуть Чехія і Угорщина.

Ірина Халупа

Я звертаюся до наших гостей, шановних депутатів. Це, звичайно, день жалоби в Україні, це велика трагедія для української авіапромисловості і, взагалі, людські жертви, людські втрати - це завжди сумно і завжди боляче. Як Ви оцінюєте все це і що Ви можете сказати з цього приводу, пане Мороз?

Олександр Мороз

Я, звичайно, хотів би висловити жаль з приводу того, що загинули люди. Причому я погоджуюся, що це еліта авіапромисловості. Звичайно, коли налагоджена система і галузь працює, інтелектуальний потенціал відновлюється швидко, але ніхто не замінить цих людей, бо їх просто немає. І це дуже прикро.

Користуючись нагодою, хочу висловити співчуття родинам загиблих, тим, хто працював поряд з цими людьми. Ми не будемо вдаватися в здогадки, чому так трапилося, думаю, з цим всім розберуться.

Водночас, треба сказати, що це удар по репутації України, хочемо ми цього чи не хочемо. Навколо літаків АН би бачимо багато всіляких інсинуацій. Треба сказати, влада не дуже настирливо пропагувала цю техніку і наші можливості, щоб відвоювати наші позиції на світовому ринку продукції. Є ще один знаковий момент: нам не треба робити гучних заяв, як тільки ми зачепилися за якійсь напрямок. Треба було скромніше до цього ставитися і робити це свято після того, як організували б широкий потік виробництва літаків.

Але це знову ж таки, довкола проблеми. А сама вона викликає великий жаль, і особливо тому, що це трапилося у свята. Ще раз хочу висловити співчуття всім тим, хто втратив рідних і близьких.

Ірина Халупа

Пане Мовчан?

Павло Мовчан

Приєднуючись до слів Олександра Мороза, зазначу, що фактично, ми прожили під знаком катастроф поспіль кілька років. І коли ми говоримо про чергову втрату – все це через кому. Ці жертви – це система продуманих втрат, я вписує цю подію в загальнонаціональний контекст, а не просто галузевий. Вона виходить за межі економічних проблем, а виходить на політичний рівень.

Чому збирають всіх “найсвітліших голів” і садять в один салон?

І коли ми беремо на себе відповідальність за той літак, який летів рейсом Телявів – Москва, чому Україна не сказала у весь голос, що відбувалися паралельні навчання російських збройних сил? І саме тому я хотів би, щоб ми розглядали цю трагедію в кінці цього року як трагедію підсумкову. Не хотілося б, щоб ми у черговий раз це замовчали. Треба казати про всі наші втрати.

Ірина Халупа

Пане Мовчан, можливо, трохи докладніше поясніть, що Ви маєте на увазі, коли говорите, що ця катастрофа виходить на політичні проблеми.

Павло Мовчан

Погляньте –весь час ідуть якісь поступки певним групам осіб в Україні, які свій капітал поєднали з російським, таким же кримінальним. І таким чином вони узгоджують спільні позиції – тих пускати, тих – не пускати. Це замовлення, яке сьогодні в Ірані, комусь дуже невигідне в самій Україні.

Гана Стеців

До речі, я сьогодні розмовляла з одним генералом і пробувала дістати офіційний коментар, цей генерал побажав залишитися неназваним, але він мав відношення до формування контррозвідки України на початку незалежності. Він сказав, що ми не можемо не брати до уваги ті сили, яким невигідна співпраця України з Іраном у галузі літакобудування.

Павло Мовчан

Усі технології по літакобудування були передані в Саратов. Я пригадую, як з трибуни Верховної Ради Юрій Костенко заявив про процеси, які зашкоджували українським інтересам. До речі, так, як ми обговорюємо газовий консорціум, який насправді зав”язаний тільки з Москвою. Третьої сторони немає. І чи вона виникне? Тому я кажу, ця подія входить в загальний наш контекст - і економічний, і політичний, і національний.

Ірина Халупа

Хотіла б попросити тебе, Сергію, щось додати, може з такого, неемоційного погляду на ситуацію.

Сергій Згурець

Насправді, кому це було вигідно, якщо ми шукаємо політичний контекст. Я знаю, що йдеться не про Саратов, а про Самару, вона так само збирається випускати літаки АН –140, і на тому літаку дійсно були люди, які представляли самарський завод.

Що відбувається з українською авіаційною галуззю? В принципі, ці трагедії відбуваються дійсно періодично, але вони відбуваються не тільки в нас. Деякий час тому зазнав катастрофу російський літак СУ-135, абсолютно нова модель, на яку росіяни робили велику ставку. Чи можна сказати, що так само комусь було невигідно, що Росія зробить такий винищувач? Можна так пояснювати? Насправді речі глобального плану мають просте пояснення, і може про це ми дізнаємося лише після того, як завершить роботу комісія. Тому не треба поспішати з глобальними висновками, коли це все може мати просте пояснення.

Ірина Халупа

Хотіла б додати, що американці, які пишаються суперрозвинутою технікою, зокрема, у військовій галузі, постійно розбиваються. Так що, може, ми люди занадто горді стосовно технологій, і може не зовсім їх ще опанували?

Сергій Згурець

Таке парадоксальне порівняння, щоб продовжити цей логічний ряд і шукати, кому була невигідні співпраця України з Іраном. Можна сказати, що американські стороні було нецікаво, щоб Україна розвивала контакти з Іраном. Це абсурдне пояснення, але воно може пояснювати і політичний підтекст, який ми шукаємо.

Ірина Халупа

Мені здається, доки не буде точніших даних щодо причин катастрофи, нам немає про що дискутувати. Залишається тільки висловити співчуття близьким і рідним загиблих і висловити сподівання, що такі трагедії не будуть траплятися так часто в Україні.

Нагадаю, в ефірі “Вечірня Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG