Доступність посилання

ТОП новини

Участь України у поліцейській місії ЄС у Босні-Герцеговині


Участь України у поліцейській місії ЄС у Босні-Герцеговині

Брюссель, 26 грудня 2002 - Українська місія при ЄС завершила 2002-рік підписанням угоди між Європейським Союзом та Україною про участь українських міліціонерів у поліцейській місії ЄС в Босні-Герцеговині. Коментуючи цю подію нашому брюссельському кореспондентові речник Ради Міністрів ЄС Домінік Маро зазначив, що підписання цієї угоди є переходом від слів до справи у галузі співпраці щодо спільної політики безпеки між Україною та ЄС.

Ну хоч під Новий рік з боку ЄС вдалось почути кілька добрих слів на адресу України. Українські міліціонери вже служили в міжнародних поліцейських підрозділах в Босні-Герцеговині під мандатом Організіції Об’єднаних Націй. Тепер українська міліція наводитиме там порядок разом із своїми колегами з ЄС.

Оскільки нині брюссельські євроустанови зачинені у зв’язку з Різдвяними святами аж до 4-го січня, то урочиста церемонія підписання “Договору між Україною та ЄС щодо участі України в Поліцейській Місії ЄС у Босні – Герцеговині” відбулась у приміщенні місії України при Європейському Союзі. Збоку ЄС угоду підписав пан Еванс, а з боку України пан Шпек.

Коли я поцікавився у Романа Шпека, то як же ж тепер вірно називати наших міліціонерів: “поліцейські”, чи все ж таки українська міліція в складі європейської поліції? В цьому ребусі пан Шпек заплутався. Але встановили, що міліція існує лише в колишніх країнах СРСР та в Болгарії. Для європейців ця назва невідома, тому якщо по справжньому інтегрувати в ЄС, не без гумору зазначили українські дипломати, то згодом слово “міліція” в Україні треба буде змінювати. Або європейцям перейменувати поліцію в міліцію”.

Але головне не це, -- без зайвої скромності сказав глава української місії при ЄС. Головне, те що (цитую) “ вперше в історії стосунків ”Україна-ЄС” встановлюється принцип асоціації України з окремим аспектом політики ЄС.

Представник ЄС пан Овервад у свою чергу відзначив, що в галузі політики безпеки ЄС зроблено перший практичний крок до участі України в цій сфері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG