Доступність посилання

ТОП новини

Влада Туркменістану арештувала опозиційного лідера, якого звинувачують у замаху на президента Ніязова


Влада Туркменістану арештувала опозиційного лідера, якого звинувачують у замаху на президента Ніязова

Прага, 26 грудня 2002 – Рівно через місяць після замаху на туркменського президента Сапармурата Ніязова, власті Ашхабада арештували його головного організатора, як стверджує прокуратура, відомого туркменського опозиціонера Бориса Шихмурадова. Це сталося через кілька днів після того, Ашхабад вислав з країни узбецького посла за начебто переховування у своїй резиденції опозиціонера. Історія Шихмурадова заплутана і незвична для двох сусідніх середньо-азійських держав, які тепер зустрічають Новий рік у стані відносин, близьких до конфлікту.

Вже через кілька годин після замаху на Туркменбаші офіційний Ашхабад вже знав, хто готував вбивство великого, мудрого й улюбленого народного вождя. Головний підозрюваний - відомий опозиціонер, колишній віце-прем`єр і колишній міністр закордонних справ Туркменістану Борис Шихмурадов. Учора вдень його арештували в одному з ашхабадських помешкань. Про це повідомив сам Ніязов, зазначивши, що арешт проводили спецслужби. Щоправда в Інтернеті з`явилася заява самого Шихмурадова про те, що він здається владі добровільно, щоби довести свою невинність.

Про це розповів Радіо Свобода оглядач московського щоденника "Врємя новостєй" Аркадій Дубнов: "Є припущення, що Шахмурадов здався сам, щоби не ставити під загрозу своїх численних родичів й друзів, які не мають відношення до його опозиційної діяльності, але були арештовані і стали заручниками Туркменбаші. Якщо це так, то немає жодних гарантій, що офіційний Ашхабад визнає факт добровільної здачі Шихмурадова, і допустить до його справи адвоката."

У справі замаху на Ніязова затримано щонайменше 50 осіб, але правозахисники припускають, що їх кілька сотень. Затримані визнали, як каже туркменська влада, що напад на Ніязова організували лідери опозиції із-за кордону. А докази проти затриманих прокуратура збирається базувати на отриманих зізнаннях. Аркадій Дубнов висловлює побоювання, що спецслужби добуватимуть зізнання з Шихмурадова тортурами.

На Заході скептично ставляться до офіційної версії Ашхабада. Є припущення, що замах на Ніязова організували туркменські спецслужби, аби мати привід для тотального викорінення туркменських опозиціонерів, як в самій країні, так і за кордоном. Як стало відомо Радіо Свобода, за ініціативою США ОБСЄ готує місію до Туркменістану для перевірки доказів причетності заарештованих до інциденту 25 листопада, зібраних туркменськими спецслужбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG