Доступність посилання

ТОП новини

2002 рік як для Європейського Союзу так і для НАТО виявився надто напруженим. Чимало політиків називають його навіть історичним роком. Чому історичним?


2002 рік як для Європейського Союзу так і для НАТО виявився надто напруженим. Чимало політиків називають його навіть історичним роком. Чому історичним?

Брюссель, 27 грудня 2002 - Хронологію подій почну з тих, які найбільше закарбувалися в пам’яті. Насамперед! В нинішньому місяці в столиці Данії - Копенгагені відбувся саміт глав –держав Європейського Союзу. Цей саміт справді буде вписаним в книгу історії ЄС! Лідери країн Євросоюзу ухвалили грандіозне рішення про початок приєднання 10- ти центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії, Литви, Латвії, Естонії, Угорщини, Кіпру та Мальти до ЄС. Єврокомісія вважає, що вже в травні 2004 року сім’я Європейського Союзу почне поповнюватись новими членами.

У НАТО відбулись аналогічні події. Під час празького саміту НАТО в листопаді керівництво альянсу вручило запрошення на вступ до Північно-Атлантичного Союзу Румунії, Словаччині, Словенії, Литві, Латвії, Естонії і Болгарії. Таким чином Європейський Союз та НАТО повним ходом розпочали освоєння просторів центральної і східної Європи.

На векторі взаємин НАТО та Росії, Росії і Європейського Союзу в нинішньому відбулось помітне потепління. В у вересні цього року Росія і альянс підписали в Римі договір про створення Спільної Ради Росія-НАТО з правом участі російських дипломатів в окремих засіданнях суто внутрішнього органу альянсу – Північно-Атлантичній Ради НАТО. Росіяни вважають це найбільшим зовнішньополітичним проривом у взаєминах з Альянсом.

ЄС і НАТО не перестає турбувати становище на північних Балканах. Але у порівнянні з іншими роками нинішній був хоч і напруженим, але не таким, як у попередні роки. Це можливо тому, що Верховний представник Євросоюзу у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана більше проводив часу на Балканах, ніж у своєму брюссельському офісі.

І на завершення хочу нагадати, що спільна європейська валюта “євро”, котра увійшла в оберт на початку нинішнього року успішно пройшла тест на витривалість і добре прижилась в гаманцях європейців. Щоправда ледве не кожен європеєць відзначає що за останні дні “євро” дуже швидко переконвертовується з банкнот і монет у новорічні подарунки.

Нехай таланить вам усім в Новому році!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG