Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна інспекція в Іраку. Близькосхідна криза. Ядерна програма Північної Кореї


Міжнародна інспекція в Іраку. Близькосхідна криза. Ядерна програма Північної Кореї

Прага, 27 грудня 2002 – У нашому сьогоднішньому, останньому у цьому році огляді головних міжнародних подій за тиждень ми порушимо уже знані слухачам теми – міжнародну інспекцію і можливість воєнного удару по Іраку, а також близькосхідну кризу. Обидві теми залишалися у центрі уваги світової преси і громадськості протягом останнього тижня і цілого року.

Почнемо від кінця, а точніше – від закінчення третього тижня воєнної інспекції ООН в Іраку, яка мала би врешті вирішити – чи розробляє режим Саддама Хусейна зброю масового знищення, тобто хімічну, біологічну або ядерну, в порушення резолюцій Ради безпеки ООН? У випадку ствердження цього факту Ірак мав би стати об’єктом воєнного удару США і союзників, передусім у рамках союзу НАТО. Загроза такого удару висить над Іраком майже протягом цілого 2002-го року. Після тривалих дискусій Сполучені Штати погодилися на пропозиції Ради безпеки ООН провести в Іраку детальну інспекцію усіх його військових і цивільних підприємств, а також президентських палаців на предмет наявності зброї масового знищення. Хоча міжнародні інспектори не знайшли згаданої зброї, загроза воєнної акції залишається актуальною і переноситься на наступний рік. Протягом понад трьох тижнів військові фахівці ООН перевірили 150 іракських об’єктів, опитали іракських фахівців, які могли брати участь у розробці такої зброї, а також ознайомилися з іракським звітом про стан його військових арсеналів і поки що не ствердили жодних ознак наявності ядерної, хімічної або біологічної зброї. У четвер інспектори провели також бесіду із ректором Багдадського технологічного університету, щоправда, у присутності представників режиму. Адміністрація США не без підстав вважає, що опитування іракських фахівців потрібно було провести поза межами Іраку. Під наглядом і в присутності властей такі співбесіди не мають жодного сенсу.

Іракські керівники тим часом категорично заперечили наявність зброї масового знищення в Іраку і запросили до участі в інспекції фахівців Центрального розвідувального управління США, на що Вашингтон не відповів. За словами Саддама Хусейна, інспекція приречена на провал, а Ірак тим часом є приготований до «священної війни».

У зв’язку із цим дещо неочікуваним розвитком подій прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон висловив припущення, що Ірак на час інспекції міг перекинути свою хімічну й біологічну зброю до Сирії, хоча, як підкреслюють оглядачі, підтверджень цієї версії поки що нема. При цьому варто навести реакцію на іракську кризу з боку мусульманських країн і союзників США. Лідери арабських країн вже раніше закликали Саддама Хусейна зробити все можливе для роззброєння Іраку і таким чином уникнути війни. Саудівська Аравія погодилася відкрити свій повітряний простір для американської авіації за умови, якщо воєнну акцію схвалить Рада безпеки ООН. Днями Туреччина продовжила на дальшого пів року дозвіл на використання військової бази на кордоні з Іраком для американської і британської авіації, проте теж закликала не проводити воєнної акції без згоди Ради безпеки. Сама Туреччина поки що не вирішила справи участі в такій акції, хоча Генеральний секретар НАТО Робертсон у четвер заявив, що країни альянсу зобов’язані підтримати рішення США у справі Іраку. У своєму різдвяному зверненні Папа Римський теж закликав не допустити до війни в Іраку. Тут варто нагадати попередні виступи президента США Буша, який підкреслив, що проблема Іраку полягає не лише у наявності зброї масового знищення, а в самому режимі Саддама Хусейна. Лише з його усуненням можна було би стабілізувати політичне становище в регіоні.

У четвер американські і британські літаки завдали чергового удару по об’єктах протиповітряної оборони на півдні Іраку, де іракський літак порушив заборону на польоти.

На закінчення варто навести деякі думки оглядачів, які вважають, що криза навколо Іраку і Північної Кореї спричинилася до рекордного за два роки рівня цін на нафту, тобто понад 32-х доларів за барель. Водночас знижується курс долара США і зростає ціна золота на міжнародних ринках.

Інша криза, під знаком якої пройшов минулий рік, це близькосхідний конфлікт. Хоча протягом останнього тижня і загалом кількох тижнів унаслідок жорстких заходів ізраїльських сил безпеки там не сталося терористичних актів, то перестрілки і збройні сутички, в яких продовжують гинути люди, тривають до кінця року. У четвер під час боїв на західному березі Йордану загинули принаймні семеро палестинців. 15 бойовиків з екстремістських організацій Хамас і «Бригади мучеників Аль-Акси» заарештовано. На заклик Папи Римського Ізраїль вивів свої підрозділи з Вифлиєму на час різдвяних свят, проте відразу ж після свят знову відновив тут комендантську годину. Раніше цього тижня ізраїльські підрозділи виявили ще один тунель у секторі Газа, це вже 50-й за чергою, по якому палестинські бойовики доставляли зброю з Єгипту. Усі згадані підкопи підірвано.

Тим часом в останні дні року ізраїльська армія почала обносити єврейські поселення на західному березі Йордану буферними зонами, щоб захистити місцеве населення від нападів палестинських екстремістів. Оглядачі передбачають дальше ускладнення ситуації у зв’язку з останнім рішенням уряду дозволити єврейським поселенцям на будівництво 232-х нових будинків на палестинських територіях. Проблема єврейських поселень, підкреслюють оглядачі, є серед іншого однією із найгостріших перешкод на шляху до миру.

Таким чином, протягом цього року жодні міжнародні спроби відновити мирний процес на Близькому сході не увінчалися успіхом. Можливе відновлення принаймні переговорного процесу оглядачі і західні лідери пов’язують із загальними виборами на початку наступного року в палестинській автономії і в Ізраїлі. Якщо палестинці оберуть керівників, не вплутаних у корупційні скандали, які зможуть забезпечити припинення терору проти ізраїльського цивільного населення і готових до компромісу, а ізраїльтяни оберуть керівників теж готових до компромісу, які погодяться на створення палестинської держави, то, на думку оглядачів, за цих умов з певністю можна буде очікувати відновлення близькосхідного мирного процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG