Доступність посилання

ТОП новини

Наприкінці року у Сербії сталася низка інцидентів, які додатково дестабілізували політичну й загальну ситуацію. Останнім політичним скандалом став позов, який МВС подало на голову Нацбанку


Наприкінці року у Сербії сталася низка інцидентів, які додатково дестабілізували політичну й загальну ситуацію. Останнім політичним скандалом став позов, який МВС подало на голову Нацбанку

Белград, 27 грудня 2002 – Минулої суботи група невідомих в передмісті Белграда висадила в повітря гараж приватної компанії й знищила дорожньо-будівні машини на суму 15 мільйонів євро. Експерти кажуть, що акцію могли провести лише досвідчені мінері. Власник компанії, певний Любіша Буха, перебуває на невідомому місці. Його колишня жінка стверджує, що він був замовником кількох вбивств. Представники поліції заявляють, що йшлося не про теракт, а про злочин. Сотні тисяч громадян столиці, яких збудили запівнічні вибухи, не обходять теоретичні дебати. Їх цікавить звідки в однієї людини таке багатство та, не менше, хто замовив загін диверсантів. Відповідей немає.

У середу в белградському передмісті Земун невідомі вбили одного поштаря, який розносив пенсії. Того ж дня пограбовано пошту в місті Чупрія, а вже в четвер – пошту у Панчево неподалік Белграда. У четвер у центрі столиці скінгеди побили чоловіка, який супроводжував негритянку. Про інцидент, що стався на Святвечір біля будинку Патріархії ми уже повідомляли. Нагадаємо, що група православних екстремістів не дозволила англіканцям, переважно дипломатам, увійти до церкви на богослужіння. Поліція в четвер повідомила, що затримано десятьох екстремістів. Хто вони – у повідомленні не сказано.

Все-ж, міністр внутрішніх справ Душан Михайлович на конференції для преси ствердив, що немає чого хвилюватися. Його, нібито, більше бентежить, що протягом двох тижнів в транспортних аваріях загинуло 50 осіб, а ще кільканадцять постраждало в пожежах. Міністр скликав журналістів, щоби повідомити їх про подання позову на голову Нацбанку Младяна Дінкича. Міністерству не сподобалося твердження голови Нацбанку, що поліція захищає окремих порушників закону. Перший банкір держави заявив журналістам, що він був змушений сховати певні документи поза банком – щоби не сховала їх поліція. Щодо позову на нього голова Нацбанку каже: “Не боюся людей, які були співробітниками колишнього президента Мілошевича”.

На відміну від міністра поліції, який марно розшукує десятки невідомих вбивць й замовників злочинів, міністр з питань прав нацменшин Расім Ляїч каже, що ситуацію в країні намагаються дестабілізувати “колишні політичні структури та певні клерикально-націоналістичні кола”. А міністр закордонних справ Ґоран Свіланович резигновано додає, що негативний імідж анулював зусилля дипломатії, яка прагне повернути Сербію до Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG