Доступність посилання

ТОП новини

Чеські міністри і члени Парламенту повідомили, якими є їхні прибутки і яким майном вони володіють. З’ясувалось, що голова уряду Владімір Шпідла не належить до найбагатших громадян Чехії


Чеські міністри і члени Парламенту повідомили, якими є їхні прибутки і яким майном вони володіють. З’ясувалось, що голова уряду Владімір Шпідла не належить до найбагатших громадян Чехії

Прага, 27 грудня 2002 - Чеський прем’єр Владімір Шпідла своє слово дотримав. Цього літа, коли соціально-демократична партія виграла парламентські вибори, він пообіцяв, що члени нового кабінету оприлюднять свої головні прибутки. Як голова партії, Владімір Шпідла особливо наполягав на виконанні обіцяного і особисто перевірив, чи закон був дотриманий. Сам же прем’єр, як з’ясувалось, не належить до найбагатших у Чехії. Цього року він за 40 тисяч американських доларів придбав родинний будиночок у місті Ïндржіхув Градец, звідкіля родом. Власного помешкання в Празі він не має, з дружиною живе у державній віллі. Не має голова уряду і свого авта чи іншого нерухомого майна.

Найбагатшими міністрами чеського уряду є сьогодні міністр освіти і шкільництва Петра Бузкова, яка є власницею празької вілли вартістю в майже 300 тисяч доларів, і міністр внутрішніх справ Станіслав Ґросс. Про власний будинок цього міністра за понад 150 тисяч доларів США писали всі чеські газети. Чехи хотіли знати докладно, звідкіля у міністра такі гроші. Довелось йому не тільки пояснювати, але й документально довести, що значну частину суми він позичив у банку. Має міністр внутрішніх справ ще і особистий автомобіль ’’Фольксваґен-Ґольф’’ та іншу нерухомість на суму близько 100 тисяч американських доларів. У таку ж суму оцінюються майно і нерухомості міністра транспорту, він також є власником автомобіля ’’Сітроен’’.

Словом, у грудні чеська преса оприлюднила доволі докладний перелік майна всіх членів чеського уряду. Від тепер чехи знають, хто з міністрів на якому авті їздить, де і в якій квартирі мешкає, як приблизно виглядають їхні заміські резиденції й чи мають вони додаткові джерела прибутків. Єдине, що залишилось таємницею для громадян, це суми грошових вкладів на рахунках у банках. Ïх знає лише чеський прем’єр і тільки він може порівнювати зміни, що в них відбуваються. Поза оприлюдненням залишилась й інформація про приватні мистецькі збірки чи цінні картини, оскільки ці дані могли б зацікавити, наприклад, і злодіїв. Всю іншу інформацію про майновий стан чеських міністрів і депутатів парламенту можна знайти на інтернеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG