Доступність посилання

ТОП новини

Чехи зустрічають Новий рік традиційно - вдома, в колі родини. У новорічну ніч на вулицях Праги переважно можна зустріти молодих людей з Німеччини, Польщі, Італії


Чехи зустрічають Новий рік традиційно - вдома, в колі родини. У новорічну ніч на вулицях Праги переважно можна зустріти молодих людей з Німеччини, Польщі, Італії

Прага, 27 грудня 2002 - За статистикою 10 мільйонів чехів має близько 5 мільйонів автомобілів. Не важко уявити, як виглядають шосе і дороги напередодні Різдва, коли все, що може їздити, вирушає в дорогу. Так було кілька днів тому по всій Чехії. Різдво для чехів насамперед – родинне свято. Користуючись вихідними, чехи зустріли це свято дома, часто у своїх заміських будиночках. Не станеться суттєвих змін і на Новий рік. Чехи за своїм характером більш консервативні, схильні не порушувати традицій і звичок. А у відповідності до них найкращим відпочинком є спокій і затишок рідного дому.

І все ж останніми роками відбуваються певні зміни. Наприклад, багато молодих чехів виїхало в гори на лижі. Що може бути кращим від нічного новорічного лижування чи то в вдома, чи в горах, скажімо, сусідньої Австрії.

Чехи стали жити краще, заможніше. В цій країні успішно приживається традиція зустрічі Сільвестра в ресторані. Чехи, як відомо, дуже ощадливий народ. Зустріч нового року в доброму ресторані може коштувати і 200 американських доларів. Це задоволення по кишені тільки багатим людям. Якщо ж судити по заповнених ресторанах, то таких чехів тут щороку все більше.

А в цілому новорічну ніч чехи віддають Прагу іноземцям. Новорічна Прага гарна. Море світла, кольорових вогнів, прикрашених гірляндами ялинок і багато музики. Прагу заповнюють тисячі чужинців, передусім – молоді з Німеччини, Польщі, Італії. Вони завбачливо привозять зі собою шампанське і петарди. Чеська поліція заборонила продаж алкоголю і петард на вулицях близько центру. Але це не перешкоджає перетворити нічну Прагу в одне з найнебезпечніших місць. Забавна піротехніка вибухає, свистить, димить, літає по всій Празі, а розбиті пляшки і скло кришаться під вашими ногами. Непривабливе видовище. Чехи вийдуть на вулиці тільки після обіду, коли вулиці будуть прибрані. Вони спокійно перейдуть своєю Прагою, можливо, зігріються теплим глінтвейном, який тут традиційно продають на Новий рік, і заспівають. Заспівають передусім своїх пісень, яким, незважаючи на море чужого, віддають перевагу. Я знаю, якою буде перша пісня. ’’Шкода ласки’’ тобто ’’Шкода кохання’’- мелодія, яку дві третини жителів планети називають своєю, настілки вона полюбилась. Хоча її автором є чеський композитор Яромір Вейвода. Цю пісеньку про кохання, котре минає, та не мине ніколи, вибрали чехи улюбленою піснею 20 століття, нею зустрічають і цей Новий рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG