Доступність посилання

ТОП новини

Загальні вибори в Кенії. Північна Корея і ядерна зброя


Загальні вибори в Кенії. Північна Корея і ядерна зброя

Прага, 30 грудня 2002 – Західна преса широко відгукнулася за парламентські і президентські вибори в Кенії, в яких вперше за історію цією країни перемогу здобула опозиція. Оглядачі продовжують також коментувати ситуацію навколо північно-корейської ядерної програми і ядерної загрози з боку цієї країни.

Плавний перехід влади в руки опозиції – це рідкісне явище в Африці, стверджує британська газета «Файненшл таймс» у понеділковій редакційній статті на тему загальних виборів у Кенії, тому ця подія може служити оказією для відзначення. Нинішні вибори, на думку газети, були найчеснішими і найбільш конкурентними за всю історію країни від 1963-го року, тобто від часу отримання незалежності від Великобританії. Унаслідок виборів до влади прийшла коаліція із опозиційних партій під назвою «Національна веселка» на чолі із колишнім віце-президентом Мваї Кібакі. Проте подолати насліддя дотеперішнього диктатора Данієля Арапа Мої, який правив країною протягом останніх 24-х років, на думку газети, буде нелегко. Найбільшим майбутнім успіхом нової влади, як вважає «Файненшл таймс», є намір ухвалити нову конституцію, яка передбачає поділ влади між президентом і прем’єр-міністром. Такий крок може на майбутнє відвернути концентрацію влади в одних руках.

Серед відгуків на тему північно-корейської ядерної загрози варто навести коментар Пітера Престона у британській газеті «Ґардіян». Автор закликає не перебільшувати цієї загрози. Зрозуміло, ядерна загроза є небезпечна і з цим слід рахуватися, пише автор. Однак, на його думку, найбільшу стурбованість повинна викликати ядерна зброя в руках Індії і Пакистану, де терористи Осами бін Лядена користуються широкою популярністю. Тим часом Китай не сприймає серйозно загрозу з боку Пхеньяна, а Росія, за словами автора, відкрито нехтує небезпекою, яка може іти від північно-корейської ядерної зброї. Надто багато зміщеної уваги, як вважає автор, може якраз проблему перетворити у кризу. Тим часом із розширенням торгівлі, збільшенням допомоги Пхеньянові бар’єри можуть упасти. Це найліпший спосіб зміни режиму, пише на закінчення «Ґардіян».

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» за нинішню проблему північно-корейської ядерної небезпеки звинувачує адміністрацію колишнього президента США Клінтона, який не надав належної економічної допомоги Пхеньянові після його згоди законсервувати розробку ядерної програми. Теперішній президент США Буш починає усвідомлювати, веде далі газета, що відплата за погану поведінку лише погіршує цю поведінку. Тим часом стратегія ізоляції проти зубожілої Північної Кореї, як вважає на закінчення газета, може виявитися успішнішою, ніж проти багатого на нафту Іраку. Комуністичний режим Кіма, не отримавши з-за кордону грошей і пального, може впасти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG