Доступність посилання

ТОП новини

Новітня практика «сталінських судилищ» у Туркменистані


Новітня практика «сталінських судилищ» у Туркменистані

Прага, 2 січня 2003 – Правосуддя по-туркменськи чи новітня практика «сталінських судів»? Таке запитання постає після нових повідомлень із Туркменистану, які шокують цивілізований світ.

Спершу туркменська влада повідомляє про арешт лідера опозиції, колишнього міністра закордонних справ Туркменистану Бориса Шихмурадова. Через чотири дні надходить повідомлення, що його вже засуджено на 25 років позбавлення волі. А ще через день, йому замінюють судовий вирок – на довічне ув’язнення.

Але, найбільший подив викликають телевізійні кадри, на яких Шихмурадов зізнається в усіх інкримінованих йому злочинах, говорить про себе як про негідника і величає президента Сапармурата Ніязова.

Нагадаємо, що 25 листопада, відразу через кілька годин після дивного обстрілу президентського кортежу, сам Туркменбаши Сапармурат Ніязов заявив, що замах на його життя організували чотири відомі опозиціонери. Головний підозрюваний – лідер опозиції, колишній міністр закордонних справ Борис Шихмурадов.

Через місяць, 25 грудня, Туркменбаши повідомляє про арешт Шихмурадова, який напередодні заявив, що добровільно здається спецслужбам, сподіваючись на припинення нової кампанії репресій проти інакомислячих. І цій заяві, як повідомляють незалежні джерела, було сказано таке: «Ми вже не раз були свідками того, як на людей впливали не лише фізичними тортурами, але й застосовували до них жорстокі методи психологічного тиску з використанням різних психотропних препаратів. Прошу взяти до уваги, що я не можу нести відповідальність за слова, які, можливо, будуть розтиражовані через підконтрольні Ніязову засоби масової інформації і правоохоронні органи».

Що трапилося із Шихмурадовим після арешту невідомо. Але вже наступними днями його показали у телевізійних новинах. Він був непоголеним, виглядав втомлено, говорив повільно, без інтонації. Схоже було, що він озвучує підготовлений для нього текст.

Шихмурадов сказав, що разом із колишнім послом Туркменістану у Туреччині і колишнім головою Центрального банку створили злочинну групу, яка намагалася дестабілізувати ситуацію в Туркменистані, підірвати конституційний устрій та вчинити замах на життя президента країни.

Борисом Шихмурадовим були сказані і такі слова: «Ми – злочинне угруповання, мафія, серед нас немає жодної нормальної людини, ми усі нікчеми. Я не є людиною, яка здатна керувати державою, а навпаки – злочинець, який лише руйнує державу… Я звертаюся до тих членів нашого злочинного угруповання, які сьогодні продовжують діяти. Хочу зупинити їх, сказати їм, що в Туркменістані доля народу і його майбутнє пов’язані з іменем нинішнього президента Сапармурата Туркменбаши. Це дар, що його послано народу Туркменістану зверху», – мовилося у телевізійному виступі Шихмурадова.

Цей виступ нагадує колишні сталінські часи, коли так звані «вороги народу» масово зізнавались у всьому. Визнавали себе членами всіляких закордонних розвідок і каялися у своїх злочинах, після чого їх розстрілювали.

Нині смертної кари в Туркменистані вже немає. 29 грудня туркменський Верховний суд засудив Шихмурадова до 25 років ув’язнення, а наступного дня найвищий законодавчий орган країни – Народна Рада Туркменистану внесла спеціальну поправку до закону і змінила покарання Борису Шихмурадову – на довічне ув’язнення. Окрім Шихмурадова, засуджено також, щоправда заочно, ще трьох відомих опозиціонерів, які нині перебувають за межами Туркменистану, а раніше займали високі державні посади.

Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» оприлюднила заяву, у якій мовиться, що влада Туркменистану повинна забезпечити проведення нового судового процесу, на якому були б дотримані усі міжнародні стандарти».

Правозахисники називають Туркменистан – однією із найрепресивніших країн світу і закликають світову спільноту до тиску на туркменську владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG