Доступність посилання

ТОП новини

Чи неминучий провал євроатлантичного вибору України? Зовсім не обов’язково, вважає британський аналітик


Чи неминучий провал євроатлантичного вибору України? Зовсім не обов’язково, вважає британський аналітик

Вашинґтон, 6 січня 2003 – Чи неминучий провал євроатлантичного вибору України? Зовсім не обов’язково, вважає відомий британський аналітик: Україна з цього огляду далека від катастрофи, а нещодавні проблеми в ній можуть дати Заходові важелі впливу на неї, щоби змусити її до реформ – і, можливо, й наблизити Україну до Європи.

“Іще до того, як «кольчужний» скандал став останнім ударом по зовнішньополітичних узаєминах, було очевидним, що державне керівництво України не мало достатніх переконань і спроможностей, які були необхідними для доведення євроатлантичних намірів до успішного завершення”, – вважає дослідник Оборонної академії Великої Британії Джеймз Шер. Його статтю під заголовком “Євроатлантичний вибір України: Чи невдача є неминучою?” опублікувала американська дослідна установа “Нова атлантична ініціатива” інституту The American Enterprise Institute.

Попри посилення стосунків України з НАТО не можна з серйозністю доводити, що Україна в якийсь вагомий спосіб наближається до Європи й тим більше до Європейського Союзу. Минулі побоювання, що, мовляв, Росія блокуватиме поступ України в період незалежності, також є невиправданими: Росія нічого не блокує. Навпаки – завдяки прагматичному керівництву президента Путіна Росія надає “братерську підтримку” всім “негативним явищам” в українській економіці та політиці, з певною іронією зазначає професор Джеймз Шер.

Щоправда, така оцінка Заходом становища в Україні є неповною, зазначає Шер. Надмірне зосередження уваги на недоліках керівництва відволікає від оцінки важливої складової в житті української держави – а саме зростання ваги громадянського суспільства. На відміну від Росії та Білорусі, громадяни в Україні надають важливості саме демократії й висловлюють незадоволення безвідповідальною поведінкою влади. Вони набираються досвіду, щоб не піддаватися маніпуляціям.

У такому ж порядку професор Шер доводить, що Захід, так само непотрібно надаючи надто багато уваги проблемам із керівництвом України, майже не помічає важливих перетворень у структурах збройних сил, у питаннях безпеки й у розвитку державності.

Щодо економічної сфери, то, на думку професора Шера, посткомуністична бізнес-культура, яка панує в Україні, є не продовженням комуністичної економічної культури, а радше її мутацією. Новий клас є радше грабіжницьким, ніж підприємливим, більш спроможним захоплювати багатство, ніж його творити.

Президент Кучма не розуміє Заходу, і це його дратує. З іншого боку Кучма розуміє Росію, проте він побоюється її, зазначає професор Джеймз Шер і додає: парадоксальним є те, що всі струси та порушення, які підірвали позиції України, сьогодні, ймовірно, вперше, відколи Кучма обійняв посаду президента, створюють передумови для досягнення мети з боку Заходу та його інституцій. Держава й суспільство не лише міняються в Україні, але ці зміни йдуть дуже швидко, й тому Захід повинен глибше зрозуміти й відповідно використати цей момент, зазначає професор Джеймз Шер у статті, опублікованій “Новою атлантичною ініціативою” інституту The American Enterprise Institute.

Додамо, що в вівторок, 7 січня, автор нового дослідження про Україну особисто представить його в згаданому інституті в Вашинґтоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG