Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз відзначає десятилітній ювілей спільного внутрішнього ринку ЄС


Європейський Союз відзначає десятилітній ювілей спільного внутрішнього ринку ЄС

Брюссель, 7 січня 2003 – Нині Європейський Союз відзначає десятилітній ювілей від дня заснування спільного внутрішнього ринку ЄС. Ювілей названо “10 років без кордонів”. Європейська Комісія підбила підсумки того, які позитиви і негативи принесли ці десять років внутрішнього ринку для ЄС. Це і ріст виробництва, збільшення кількості робочих місць, позитивні соціологічні аспекти внутрішньої інтеграції Євросоюзу.

Найперше, що віднесла Європейська комісія до позитивів заснування 10 років тому спільного внутрішнього ринку ЄС, – це створення додаткових двох з половиною мільйонів робочих місць для жителів країн Європейського Союзу. Експерти ЄС також підрахували, що завдяки існуванню внутрішнього ринку загальний валовий внутрішній продукт Євросоюзу наприкінці 2002 року вищий майже на два відсотки, ніж якби внутрішнього ринку не було, і складає майже 150 мільярдів євро. Без внутрішнього ринку Євросоюзові не вдалось б досягти таких показників, наголосив під час чергового брифінгу представник Європейської Комісії Джонатан Тод.

Джонатан Тод при цьому зазначив, що десять років тому Єврокомісії довелося зламати чимало списів, аби довести представникам Європейського Парламенту, зокрема британським так званим “євроскептикам”, доцільність створення спільного внутрішнього ринку ЄС. Заможніші північно-західні країни Європейського Союзу побоювалися, що вільне переміщення трудової сили та капіталу спричинить приплив у їхні краї дешевої робочої сили з Іспанії, Португалії, Греції, а натомість відтік капіталів із півночі на південь. Постала проблема єдиних стандартів, тарифів і кодування товарів.

Однак ці перепони вдалося швидко подолати. Вільне пересування робочої сили країнами ЄС сприяло ростові конкуренції, а звідціля і ростові якості товарів. Тут не втримаюсь, щоб не навести один курйозний випадок, який колись трапився на півдні Бельгії, де живуть неквапливі валонці. Туди для побудови промислового об’єкту прибула група німецьких робітників. Німецька працьовитість урешті-решт роздратувала валонців, і вони на знак протесту вивісили плакат із написом: “тут розмовляють французькою”, а німці у відповідь написали: “а тут працюють!”

Проте представники Єврокомісії вважають, що міграція робітників країнами ЄС не спричинила помітних соціальних міжетнічних конфліктів, а навпаки, посприяла внутрішній психологічній інтеграції Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG