Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки майбутнього візиту: передбачення і сподівання до відвідин Варшави Віктором Януковичем


Наслідки майбутнього візиту: передбачення і сподівання до відвідин Варшави Віктором Януковичем

Київ, 7 січня 2003 – 8 січня відбудеться перший офіційний візит прем’єр-міністра України Віктора Януковича за кордон. Це буде візит до західного стратегічного партнера України – до Республіки Польща. До Москви Віктор Янукович їздив напередодні з робочим візитом.

Наскільки важливим є перший візит Януковича на Захід і які він може мати наслідки для України?

Віктор Янукович може виграти в Варшаві тим, чим програвали досі ті українські лідери, які вміли досить красномовно обіцяти. Прем’єр-міністрові буде позитивом те, що в Україні вважається його слабким місцем: небагатослівність, якщо не сказати прямо – брак мистецтва гарно говорити. У польській столиці багато разів із вуст українських лідерів лунали красиві слова, за якими, як правило, рідко йшли дії, – отже, у польській столиці небагатомовність Януковича виявиться дуже до місця.

Візит буде короткий – усього день, – але дуже конкретний. Янукович говоритиме зі своїм польським колегою Лешком Міллером про речі, які мають, так би мовити, дуже прикладний характер. Йтиметься про те, як завершити спорудження нафтопроводу Одеса–Броди–Ґданьськ.

На початку лютого обидва прем’єри мають зустрітися в Брюсселі, де може вирішитися дуже важливе для Києва і Варшави питання: Європейський Союз може приєднатися до реалізації проекту, який понесе до Західної Європи через Польщу каспійську нафту. А це, знаємо, може бути альтернативним до російських джерелом енергоносіїв. Отже, перед зустріччю у Брюсселі Янукович та Міллер детально обговорять свої плани і з’ясують позиції, які вони представлять у столиці об’єднаної Європи.

Другим питанням, яке обговорюватиме український прем’єр із польськими лідерами, буде остаточний варіант проекту візового режиму, який буде запроваджений із першого липня цього року. Янукович, як очікують, зробить те, на що не зважився його попередник Анатолій Кінах – заявить у Варшаві, що можливий такий варіант розвитку подій, за якого Україна не запровадить візи для поляків у відповідь на запровадження віз для українців із боку Польщі як майбутнього члена ЄС. Себто, Україна може прийняти стратегію асиметричності у даній проблемі, таку, яку застосували свого часу поляки, які у відповідь на введення для них віз із боку Сполучених Штатів Америки не запровадили для американців віз у відповідь.

Але прем’єр України мав би поставити при цьому чіткі вимоги для польської сторони. Янукович підкреслить, що візовий режим для українців має бути гранично ліберальний, і перелічить низку цілком конкретних вимог, які він хотів би дістати від Польщі для громадян України. Серед таких вимог мав би бути безвізовий в’їзд до Польщі громадян України, що проживають у прикордонних із Польщею районах, безкоштовні багаторазові візи для решти мешканців України, безвізовий режим для дипломатів та власників службових паспортів.

Якби поляки пішли на такі пільги для українців як своїх стратегічних партнерів, то Київ теж потрактував би Варшаву як партнера першої руки і не запровадив би взагалі віз для поляків. Таким чином позиція Януковича буде чітка і ясна. А ще вона підкреслить, що Україна хоче, щоб її громадяни були гідно трактовані.

Невідомо, чи цей візит дасть остаточну відповідь на те, що Варшава приймає у питаннях віз умови Києва і чи Київ застосує стратегію асиметричності до Варшави, але принаймні Польща почує чітку позицію української сторони. Кожен знатиме тепер, чого домагається партнер, і це може бути реальним кроком до досягнення конкретних домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG