Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми у стосунках України та Заходу очима британського дослідника


Проблеми у стосунках України та Заходу очима британського дослідника

Вашинґтон, 8 січня 2003 – Поки в Україні відмічають новорічні та різдвяні свята, Америка повертається до активного політичного життя після різдвяних канікул. Цього тижня у Вашинґтоні відбулось перше у новому році засідання робочої групи по Україні в Центрі стратегічних міжнародних досліджень. Професор Джеймз Шерр, дослідник Оборонної академії Великобританії, був доповідачем перед представниками навколополітичної еліти в американській столиці.

Заява президента Кучми про те, що найбільшою проблемою для України у 2002 році було погіршення відносин зі Сполученими Штатами, була помічена у Вашинґтоні. Урядова та політична еліта в американській столиці справді стурбована погіршенням відносин із офіційним Києвом. Усвідомлюючи важливість України в контексті європейської безпеки, Вашинґтон перебуває в пошуку шляхів виходу з кризи. Основною проблемою залишається сучасне керівництво України, довіру до якого остаточно підірвала остання афера з «Кольчугою». У результаті американці стикнулись із проблемою відсутності серед офіційних осіб в Україні людей, із якими можна було б налагоджувати співпрацю. Обидві сторони у цій ситуації звинувачуюють один одного в нерозумінні, але виглядає на те, що і Америка, і Україна готові розпочати історію співпраці з чистого листка.

Робоча група по Україні працювала у Вашинґтоні в період останніх парламентських виборів і координувала роботу американських інституцій в той період. Цьогорічне поновлення роботи групи не в останню чергу залежало від кризи у двосторонніх відносинах.

Професор Джеймз Шерр, розпочинаючи дискусію, досить чітко окреслив проблеми, які існують у стосунках України та Заходу. На його думку, помилки у цьому процесі були з обох сторін і прийшов час переосмислити те, що відбулось, і вималювати нову стратегію. Джеймз Шерр: «Помилки були зроблені в різний час. Було дві фундаментальні помилки стратегічного характеру, якщо можна вважати це стратегію зі сторони Європейського Союзу, які створили дуже шкідливу атмосферу всередині України.

Першим є те, що ЄС ніколи не запропонував Україні чітке бачення її членства в Євросоюзі. Це глибока помилка, адже без переконання в Україні, що Європа її хоче, створила дуже важкі умови для мобілізації людей реалізувати ті перетворення, які є перешочерговими для вступу. Зреалізувати це можна було тільки шляхом протистояння з владою, і для цього люди повинні були ризикувати своєю кар’єрою, а часто і своїм життям. Люди не будуть це робити, якщо не матимуть чіткого бачення, що Європа бажає бачити їх у своєму товаристві.

Другою помилкою є механічний підхід до реалізації Шенгенських домовленостей. Закриття кордону на заході і прозорість кордону на сході штовхає Україну в напрямку Росії. Така практика поглибила політику президентської адміністрації цинічного спирання на людей, для яких європейські стандарти є далекими і неприйнятними. При цьому вони прикривались теорією того, що Україну в Європі не чекають».

Професор Джеймз Шерр відмітив, що для Заходу наступила ера забути про Україну, що є великою помилкою. Сторони забули, що фундаментальним і для Європи, і для України є довготермінова співпраця. На першому етапі від цього моменту до 2004 року, а відтак і на довшу перспективу. Джеймз Шерр: «На жаль, на Заході є сильне і спрощене сприйняття і зрівняння України і Кучми».

Британський експерт зазначив, що, як не парадоксально, але стратегія стосунків з Україною не формується в Європі. Джеймз Шерр: «Я мушу об’єктивно визнати, що єдина країна, яка набільше і найглибше зосереджує увагу на стратегії відносно України, це Сполучені Штати Америки. Європейський Союз цього не робить. Це може змінитись, якщо Україна буде мати стратегію і бачити перспективу відносно самої себе. Цього на даний момент немає. Сполучені Штати намагаються виробити стратегію, але це дуже складно, бо вони не мають реальних партнерів в Україні. Єдині потенційні парнери є лише в опозиції», – відмітив на завершення дискусії в Центрі стратегічних міжнародних досліджень в Вашинґтоні дослідник Оборонної академії Великобританії професор Джеймз Шерр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG