Доступність посилання

ТОП новини

Звіт міжнародної організації «Репортери без кордонів»


Звіт міжнародної організації «Репортери без кордонів»

Прага, 8 січня 2003 – Міжнародна організація «Репортери без кордонів», яка стежить за дотриманням свободи преси у світі, оприлюднила щорічний звіт за 2002 рік, у якому стверджує збільшення випадків переслідувань, провокацій і побиття журналістів з боку представників влади у різних країнах світу.

Хоча, як заявляють автори щорічного звіту, число убивств журналістів за їхню професійну діяльність минулого року явно зменшилося, зате збільшилася кількість арештів, судових позовів, побиття і залякувань. Якщо в аналогічному звіті за 2001 рік наведено цифру 716, то минулого року зареєстровано 1420 нових випадків фізичних нападів на журналістів або погроз. Тим часом, протягом 2002 року під час виконання своїх професійних обов’язків загинуло 25 журналістів, а рік перед тим 31 особа.

Головними причинами збільшення числа фізичних атак проти журналістів і їх залякувань автори звіту вважають серед іншого кампанію боротьби проти міжнародного тероризму, російську війну в Чечні, а також конфронтацію між Індією і Пакистаном.

До країн, де протягом останнього року становище явно поправилося, звіт зараховує Афганістан, Анголу і Шрі Ланку, де місцеве керівництво сприяє поширенню свободи преси.

Як не дивно, автори звіту стверджують часткове погіршення свободи преси у деяких західних країнах, зокрема в Італії і Сполучених Штатах. Щоправда, у США йдеться лише про обмеження відкритості у засобах інформації у зв’язку з кампанією боротьби тероризмом, а не про переслідування журналістів або інші форми обмеження їхньої професійної діяльності.

Тим часом із країн, де професія журналіста традиційно залишається небезпечною і де засоби інформації зазнають найбільших утисків, залишається Росія. Тут ідеться головно про висвітлення подій у Чечні. Серед іншого автори звіту наводять випадок захоплення російською службою безпеки центрального комп’ютера тижневика «Версія», який у деталях описав справу захоплення чеченськими терористами заручників у московському театрі і акцію російських сил безпеки з ужиттям паралітичного газу, унаслідок якого загинуло понад 120 людей. Використовуючи новий антитерористичний закон, російська влада різко обмежила критику з боку засобів інформації.

Далі, після Росії ідуть деякі азійські країни, де протягом року під час виконання своїх професійних обов’язків загинуло 11 журналістів, а з закінченням року у в’язницях залишалися 118 журналістів, переважно за критичні матеріали, спрямовані проти своїх урядів.

Протягом року у різних країнах затримано принаймні 700 журналістів, у тому числі одного в Португалії й одного у Сполучених Штатах за відмову виявити джерело конфіденційної інформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG