Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 8 січня 2003 – Минуло одне з найвеличніших свят – Різдво Христове. Свято, в якому гармонійно переплелися особисте, родинне, громадське і релігійне життя людини, сім’ї, української спільноти. Різдво, як і весь новорічний цикл зимових свят завжди вважалося подіями небуденними, здатними вплинути на долю кожної сім’ї, її благополуччя. Саме через чудодійну веселку зимових свят і обрядів можна простежити багатогранний розвій вірувань, світогляд українського народу, його взаємин із Всесвітом. Але, проводжаючи Різдво, не сумуймо, адже попереду ще низка свят, серед яких виокремлюється – святе Водохреща. Про це на першій шпальті читачам нагадує газета “Молодь України”.

Ще древні пересвідчилися, що майбутнього достеменно не може знати ніхто. І все ж більшість людей щось загадує, до чогось прагне, на щось сподівається. У свою чергу, ці наміри й очікування, як стверджує газета “День”, певною мірою впливають на формування тенденцій і навіть майбутніх подій, на ділову активність і дії політиків. Втім, наразі невідомо, як сьогоднішні прогнози в газеті за її твердженням “знавців реальної економіки” зможуть вплинути на майбутній перебіг подій. Але все ж декому цікаво буде ознайомитися з роздумами про те, як можна буде охарактеризувати стан української економіки у 2003 році – як підйом, стагнацію, спад чи якось інакше? Про це читайте в статті “Економічні підсумки-2003: якими вони будуть?”

В цьому ж числі “День” інформує, що торік під час виконання професійних обов’язків у світі було вбито 25 журналістів. Ситуація зі свободою слова на планеті аж ніяк не покращується, констатує газета; люди, чиїм завданням є інформувати суспільство про події, дедалі частіше стають жертвами нападів, дедалі гучніше в їхній бік лунають погрози. Так, за даними міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, минулого року 1420 працівників ЗМІ на власній шкурі переконалися, що таке фізична розправа чи погрози.

Продовжує сумну тему розправи на журналістами, але вже в Україні, газета “Вечірні вісті”. Щоденник згадує, що 6 січня виповнилося півроку, за який генпрокурор Святослав Піскун, вступаючи на цю посаду, обіцяв розкрити справу Гонгадзе і знайти вбивць журналіста. Час пройшов, а вбивці так не стали перед судом. Хоча серед діянь генпрокурора, який, за спостереженням газети, хоче показати активну діяльність, були поїздки до США на зустріч із представниками ФБР, знову ж таки у справі Гонгадзе – у Швейцарію, і навіть і державу Антигуа і Барбуда. Просто турист якийсь, а не генпрокурор – зауважує газета. Про те, чим ще, окрім туризму, займалася влада під час аж надто наполегливих пошуків істини, – читайте в статті “Справа Гонгадзе: час Піскуна скінчився, строк Кучми ще не розпочався”.

Про іншу дату згадує газета “Україна молода”. Майже рік тому мало хто вірив, що політична сила, яку створював Віктор Ющенко зі своїми однодумцями, проіснує довше, ніж 31 березня. Хоча опоненти колишнього прем’єра, як стверджує щоденник, докладали до цього чимало зусиль. І все ж блок Віктор Ющенка “Наша Україна” святкує сьогодні річницю з дня народження. Про подальші плани та перспективи блоку – в інтерв’ю “Україні молодій” розповідає політичний координатор блоку Роман Безсмертний.

В цьому ж числі газета друкує претендентів на здобуття Шевченківської премії, а також переповідає про найцікавіші українські новодруки. Серед видань 2002 року, що заслуговують на увагу, автор статті називає твори Валерія Шевчука, антологію вибраної прози та есеїстки “Приватна колекція”, тритомник Івана Дзюби “З криниці літ”, поетичну антологію найвишуканіших поетичних творів сьогодення “Знак нескінченності”. Довідатися докладніше про ці та інші новодруки можна в рубриці “Книжкова шафа”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG