Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея. Близький Схід


Північна Корея. Близький Схід

Прага, 9 січня 2003 – Поряд із міжнародною інспекцією в Іраку у центрі уваги західної преси залишається інше, нині можна сказати, донедавнє джерело неспокою – північнокорейська ядерна зброя. Оглядачі продовжують коментувати також становище на Близькому Сході після недавнього терористичного акту в Тель-Авіві.

Газета «Нью-Йорк таймх» у редакційній статті схвально відгукується на реакцію президента США Буша у справі північнокорейської ядерної програми. На думку газети, реакція Буша, який запропонував прямі переговори із Пхеньяном, була дещо запізніла, але розумна. Тепер, веде далі газета, якщо північнокорейські керівники дотримають вимог міжнародної спільноти про відмову від дальшої розробки ядерної програми, що дозволяє отримання збагаченого плутонію для ядерної зброї, то Сполучені Штати, у рамках врегулювання взаємин і дипломатичного визнання, повинні обговорити з Пхеньяном справу надання харчової допомоги і достав пального. На думку газети, такий розвиток подій допоможе установити контроль над озброєнням Північної Кореї, яка поки що залишається поліційною державою, і допоможе їй відійти від тоталітарного майбутнього.

Коментуючи проблему північнокорейської ядерної програми, німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» теж стверджує зміну у зовнішньополітичному курсі Вашингтона, який нині, за словами газети, демонструє більше готовності до компромісу. Однак, коли йдеться про Північну Корею, то, на думку газети, м’якше ставлення може виявитися контрпродуктивним. Підтвердженням може служити нинішня поведінка Пхеньяна. Збанкрутіла країна, пише на закінчення німецька газета, тепер намагається диктувати свої умови наддержаві, тобто Сполученим Штатам, які погодилися підтримати цю гру.

Серед потоку коментарів на тему близькосхідної кризи варто навести відгук у британській газеті «Файненшл таймз» на останні зусилля прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера відновити мирний процес і врятувати обидві сторони від дальших взаємних деструктивних дій. На думку газети, такі зусилля не мають особливої підтримки з боку Сполучених Штатів і наштовхуються на опір із боку ізраїльського керівництва. Ігнорування ізраїльсько-палестинського конфлікту, за словами газети, створює враження подвійних стандартів у мусульманському світі, який неохоче підтримує боротьбу проти тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG