Доступність посилання

ТОП новини

Чутки про об’єднання Руху дещо перебільшені


Чутки про об’єднання Руху дещо перебільшені

Київ, 9 січня 2003 – Виповнюється рік від дня створення політичного блоку “Наша Україна”, який очолює Віктор Ющенко. Нині в блоці точаться дискусії про створення на його базі єдиної політичної партії.

Тут природно виникає запитання про долю найстарішої партії в “Нашій Україні” – Руху. Він у блоці представлений двома відгалуженнями: Народним рухом України і Українським народним рухом.

Уже понад рік, із часу входження рухів в блок Віктора Ющенка, триває процес їхнього об’єднання в єдину партію. У лютому минулого року відбувся навіть перший етап об’єднавчого з’їзду Руху. Другий етап був запланований на січень цього року. Але не так сталося, як гадалося.

Перший мікророзкол у Русі відбувся ще на початку незалежності. Тоді народний депутат України Лариса Скорик, яка зі своїми прихильниками активно підтримувала першого президента Леоніда Кравчука, створила Всенародний рух України. Але він пішов у небуття після поразки Леоніда Кравчука на президентських виборах 1994 року.

Не прижився на політичному полі України і так званий “бойківський рух”. Тобто Народний рух України за єдність, створений народним депутатом Богданом Бойком напередодні парламентських виборів 2002 року. Однак “де юре” він іще існує, і за необхідності може бути “розконсервований”.

Відтак лишилися Народний рух України і Український народний рух, які понад рік тому оголосили про своє об’єднання і ніяк не об’єднаються. Ось як бачить майбутнє Руху голова УНР Юрій Костенко: “Треба сьогодні говорити не про майбутнє Руху, а про створення в Україні потужної правоцентристської політичної партії, яка б у своїй ідеології використовувала те, що стосується “рухівської” програми”.

– А що буде з Рухом?

“Рух просто трансформується у нову правоцентристську партію, і не лише через об’єднання двох Рухів, а через об’єднання з багатьма іншими правоцентристськими силами. Тільки в такий спосіб можна говорити про майбутнє Руху. Сам по собі Рух, такий6 який він є, не здатний бути тією політичною партією, яка може боротися за владу”.

– На 24 січня запланований об’єднавчий з‘їзд НРУ і УНР...

“Це не НРУ і УНР, а це з’їзд Українського народного руху, але у ньому візьме участь і низка інших політичних партій”.

– А Народний рух України?

“Я не думаю, що він буде брати участь”.

– Чому?

“Ми говорили про об‘єднання. Але об’єднання на тих принципах, на яких Народний рух України пропонує, не вийде. Вони говорять не про об’єднання, а про розпуск Українського народного руху і про вступ членів УНР до НРУ. Це нереально. Ми пропонуємо дуже просту і ефективну схему об’єднання рухів. На районному рівні збираються всі рухівці і об’єднуються в єдину організацію з делегуванням своїх представників на обласну конференцію, а потім на з’їзд у Київ. Те, що пропонує Народний рух України, через якісь такі непродумані пропозиції, я думаю, не є життєвим на сьогоднішній день”.

– У цьому новому об’єднанні, яке створиться на з’їзді, буде назва “Рух”, чи ні?

“Питання ставиться на сьогоднішній день про зміну назви Українського народного руху, і воно обговорюється на обласний конференціях. Результатом обговорення і стане або зміна назви, часткова чи повна, або залишиться Український народний рух”.

Очікується, що на майбутньому з’їзді УНР приєднає до себе кілька дрібних партій, і це об’єднання називатиметься Українська народна партія. Тобто монополія на назву залишиться тільки в Народного руху України. Це пояснюється тим, що у більшості громадян слово Рух асоціюється саме з НРУ. І усі заходи, які проводить УНР, ідуть до активу НРУ.

А ось що думає про майбутнє Руху заступник голови НРУ В’ячеслав Коваль: “Про який Рух ідеться? Зараз існує три організації. Якщо ви говорите про Народний рух України, то я бачу цю партію впливовою, національно-демократичною силою”.

– На 24 січня було заплановано об’єднавчий з‘їзд УНР і НРУ?

“Я б так відповів, що це Пі-Ар, який використовує Український народний рух, бо ніяких рішень Народний рух України про проведення спільного об’єднавчого з’їзду не приймав. НРУ запропонував голові УНР меморандум про відновлення єдності Народного руху України”.

– Тобто найближчим часом об’єднання Рухів не передбачається?

“Це залежить не від нас. Це залежить від Юрія Івановича Костенка. Ми запропонували йому”.

– За словами Юрія Івановича, НРУ говорить просто про влиття членів УНР в НРУ.

“Ні, ми так не говоримо. Ми можемо домовлятися, відновивши єдність Народного руху України як партії. Не може йти мова про утворення якоїсь партії з іншою абсолютно назвою. Тому ми говоримо: на паритетних засадах ми готові. У меморандумі це є! Все це є!”

Тим часом політичний координатор блоку “Наша Україна”, куди входять обидва Рухи, Роман Безсмертний визнав, що нині дискутується питання створення на базі блоку єдиної партії. Існує навіть дві концепції партійного будівництва, які відрізняються лише часовими рамками. Одна концепція розробляється з урахуванням президентських виборів 2004 року, інша – парламентських виборів 2006-го. Залишається тільки з’ясувати, яку роль у цих концепціях відіграватиме колись єдиний і потужний Народний рух України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG