Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви Валдас Адамкус, що закінчує термін на посаді, займеться консолідацією роздріблених правих політичних сил країни. А новообраний президент Роландас Паксас не має підтримки в парламенті


Президент Литви Валдас Адамкус, що закінчує термін на посаді, займеться консолідацією роздріблених правих політичних сил країни. А новообраний президент Роландас Паксас не має підтримки в парламенті

Вільнюс, 13 січня 2003 – У понеділок представники трьох правоцентристських політичних партій Литви – Союзу лібералів, Союзу центру і Союзу сучасних християнських демократів – обговорили наміри об'єднання до однієї ліберальної партії. Ідею об'єднання правих політичних сил висунув президент Литви Валдас Адамкус, який 5 січня програв президентські вибори і наприкінці лютого передасть кермо держави новообраному президентові Роландасові Паксасові.

76-річний Валдас Адамкус не збирається стати просто пенсіонером. Можливо, він стане керівником об'єднаних правих ліберальних і консервативних сил, котрі, за його словами, "тепер по суті не мають ніякого політичного значення". Президент, що закінчує термін на посаді, запропонував правоцентристським силам створювати коаліційну раду і сформувати спільний тіньовий кабінет міністрів.

На думку президента Адамкуса, після об'єднання правоцентристські політичні партії могли би стати конструктивною опозицією, здібною одержати перемогу на парламентських виборах 2004 року і створити "уряд, здатний до вирішування проблем країни". Після об'єднання в Сеймі представники правих партій створили би справжню опозицію теперішній правлячій коаліції соціал-демократів і соціал-лібералів.

Зазначу, що інтеграцію Литви до ЄС і НАТО підтримують усі фракції. Можна на пальцях однієї руки перелічити депутатів Сейму, котрі є проти вступу в НАТО чи в ЄС.

Новообраний президент Роландас Паксас, 46-річний політик і льотчик, готується до інавгурації 26 лютого. Очолюваний Альґірдасом Бразаускасом уряд, можливо, продовжить працю в теперішньому складі, бо новий президент не має підтримки в парламенті – фракція ліберал-демократів у Сеймі, засновником якої був Паксас, є нечисленною і по суті поки що ізольованою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG