Доступність посилання

ТОП новини

Нащадок Анни Ярославни влаштовує у Львові благодійний бал


Нащадок Анни Ярославни влаштовує у Львові благодійний бал

Львів, 13 січня 2003 – У Львові майже через 100 років знову відродилась традиція проведення благодійних королівських балів. У ніч на старий новий рік у Львівському оперному театрі відбувається великий королівський вечір на допомогу дітям України. Його організувала Асоціація королівських родин Європи, створена 15 років тому у Франції. А присвячений королівській вечір пам’яті принцеси Анни Ярославни, королеви Франції, доньці князя Київського Ярослава Мудрого.

Кілька років тому Україну, і зокрема Львів, уперше відвідав нащадок королеви Франції Анни Ярославни, 29-річний принц Шарль Філіп Орлеанський – онук графині Паризької, племінник герцога Франції, нащадок королівського трону Франції. Принц Шарль відгукнувся на запрошення французької асоціації Весна, яку очолює громадянка Франції, українка за походженням Уляна Чайківська, яка упродовж довгих літ привозить допомогу для львівського спеціалізованого шпиталю, де лікують дітей – жертв Чорнобиля.

Відтак, із ініціативи принца Шарля Філіпа та керівника Асоціації королівських родин Європи Жака Анрі Оклера, й народилася ідея провести у Львові перший український королівський доброчинний бал. Тим паче, що Асоціація королівських родин Європи, яка об’єднує всіх нащадків французьких королів, щороку організовує у Парижі урочисті благодійні вечері, коектйлі, історичні конференції. У них беруть участь аристократи, міністри, академіки, видатні митці, письменники, політичні діячі.

Жак Анрі Оклер каже: «Принц Шарль Філіп, який тут присутній, є символом історичного минулого двох народів – України та Франції. Я дуже хочу, щоб наш благодійний королівський бал мав успіх».

На королівському вечорі у Львівській опері, окрім принца Шарля Філіпа Орлеанського, буде присутня і графиня Елізабет д’Удекем д’Акоз, сестра принцеси Матільди, майбутньої королеви Бельгії.

Це її перший приїзд в Україну. Графиня зауважує: «Мої перші враження від Львова чудові. Для мене цей королівський бал в Україні як маленьке дитя. По маминій лінії я теж львів’янка. Маю надію, що пожертви допоможуть дітям, які потребують допомоги».

На жаль, у зв’язку з жалобою до Львова не прибула дружина принца,– принцеса Беатріс де Бурбон-Сісіль, нащадок Анни Ярославни – донька голови сицілійського королівського дому та мати принца Жана Наполеона Бонапарта – спадкоємця імператорського трону Франції. Однак принцеса Сісіль привітала перший благодійний бал в Україні і теж висловила надію, що зібрані кошти допоможуть хворим діткам. Принцеса Беатріс де Бурбон-Сісіль очолює численні благодійні допомогові організації світу. Надсилала вона допомогу і у Львів.

Щоб потрапити на королівський бал у Львівську оперу, треба було сплатити внесок на суму 250 євро. Усього ж на бал було видано 200 запрошень. Зібрані тут кошти французькі організатори передадуть львівським дитячій міській та спеціалізованій лікарням.

На королівському вечорі буде розіграна і благодійна лотерея. І нарешті опісля святкового бенкету опівночі принц Шарль Філіп Орлеанський та графиня Елізабет відкриють своїм танцем королівський бал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG