Доступність посилання

ТОП новини

Американська та європейська економіки йдуть різними шляхами


Американська та європейська економіки йдуть різними шляхами

Прага, 14 січня 2003 – Два світові економічні велетні - Сполучені Штати та Європейський Союз – по-різному намагаються вивести свої економіки з занепаду і подолати безробіття. Але якщо Вашинґтон розраховує на значні скорочення податків та мізерні відсоткові ставки для заохочення інвестицій, то у Брюсселі роблять наголос на бюджетній дисципліні та жорсткій монетарній політиці.

Колишній рай для вільного ринку й капіталізму, Сполучені Штати зараз переживають економічний занепад. Минулого тижня президент Буш оприлюднив проект економічного відродження Америки, і якщо Конґрес його схвалить, американці можуть тішитися на зниження податків упродовж 10 років на загальну суму майже 700 мільярдів доларів, і це попри різке зростання дефіциту федерального бюджету. Джордж Буш сподівається на поліпшення добробуту американців: "Наше першочергове завдання – дати американцям можливість заощаджувати більше грошей, щоби вони могли більше витрачати на себе та інвестувати; тоді мільйони купуватимуть акції, підтримуватимуть бізнес і допоможуть створити нові робочі місця".

Одразу наступного дня Комісар ЄС із економічних питань Педро Солбес виклав цілком протилежну стратегію, якою послуговуватиметься Європейський Союз. Замість заохочування грошових витрат чи зменшення податків Солбес розкритикував Німеччину, Францію та Італію за високий бюджетний дефіцит. Німеччина, яка переживає економічний спа, і де рівень безробіття досяг найнижчого рівня в 10 відсотків, була вимушена, навпаки, підняти податки й скоротити витрати, щоби зберегти європейський стандарт дозволеного дефіциту.

Аналітики з зацікавленням спостерігають за тим, як США та ЄС намагаються досягти спільної мети різними засобами. Економіст Пол Ешворт з Лондонського центру "Кепітал Економікс" (Capital Economics) каже, що Європу турбує стабільність: "У Європі вірять, що зі створенням стабільного середовища зростання прийде саме собою, і це, на їхню думку, найкращий спосіб досягти економічного успіху в перспективі".

Інший експерт Хосе Луї Алзола з компанії "Саломон Сміт Барні" (Salomon Smith Barney) пояснює, що американський підхід агресивніший за європейський і набагато ризикованіший: "Якщо скорочення податків та збільшення витрат триватиме довго, це завдасть шкоди державним фінансам вже у наступні роки".

Зараз американська економіка розвивається швидше за європейську, але зростаючий дефіцит, який поки що не перевищує 3 відсотків, може звести нанівець плани американських економічних стратегів. У Європі ж сподіваються, що відродження економіки настане не так швидко, але ризик невдачі буде менший.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG