Доступність посилання

ТОП новини

Засолення ґрунтів у Калуші, згідно з твердженням науковців, може призвести до міжнародної екологічної катастрофи


Засолення ґрунтів у Калуші, згідно з твердженням науковців, може призвести до міжнародної екологічної катастрофи

Івано-Франківськ, 15 січня 2003 – Засолення ґрунтів у місті Калуші, що на Прикарпатті, згідно з твердженням науковців, може призвести до міжнародної екологічної катастрофи. Саме в цьому місті є один із найбільших хімічних заводів у державі – концерн “Оріана”, на базі якого створено за участю російського “Лукойлу” спільне підприємство.

До 90-х років минулого століття в межах відкритого акціонерного товариства “Оріана”, найпотужнішого хімічного підприємства в реґіоні, проводились систематичні спостереження за станом засолення ґрунтів та підземних вод. Згідно з отриманими даними будувалися карти забруднення вод та земної поверхні хімічними компонентами. Вже понад 10 років такі роботи не ведуться.

Іще 1990 року було зафіксовано засолення вод довкола концерну “Оріана” на загальній площі 140 гектарів. Фахівці Калуського науково-дослідного інституту, який займається дослідженнями в цьому напрямку, стверджують, що зараз можна лише уявити собі, наскільки збільшився ареал мінералізації. Найстрашніше ж те, що площа засолення постійно засолюється в бік найчистішої в Європі річки Лімниці та міських водосховищ. Міграція солей, за твердженням науковців, ніким не контролюється. А їхнє поширення також ставить під загрозу мешканців сіл сівка Калуська та Кропивник. Тут проживає майже дві з половиною тисячі осіб.

Однак масштабне забруднення хімічними речовинами ґрунтів довкола Калуша – це лише частина проблеми. На території міста Калуша також постійно утворюються карстові провальні ями. Калійний та магнієвий заводи, які зараз входять до складу концерну “Оріана”, видобували тут руду ще з 20-х років минулого століття. З часом під містом утворилися порожнини. В Калуші пам’ятають трагедію 15-річної давності, коли в результаті просідання ґрунтів під землю провалилася половина заселеної вулиці. З того часу, хоча й значно менші за масштабом, екологічні катастрофи стаються постійно. Наслідком останньої з них стало утворення на території міста карстової ями діаметром 6 метрів.

Для того, щоб уникнути нових катастроф (а запобігати їхньому виникненню в місцевої влади немає коштів), мерія міста дозволяє в’їзд вантажного автотранспорту на територію Калуша лише за умови оплати. Однак, як стверджують науковці, цей крок не спроможний ліквідувати складної проблеми. У запобіганні засолення ґрунтів та ліквідації карстових ям повинен бути зацікавлене передусім українсько-російське підприємство, нинішня назва якого “Лукоро”. Без сумніву, що хімічний концерн зміг би надавати необхідні кошти для проведення необхідних науково-дослідних робіт із метою запобігання екологічним катастрофам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG