Доступність посилання

ТОП новини

Чим обернеться для України війна США з Іраком?


Чим обернеться для України війна США з Іраком?

Київ, 14 січня 2003 – США продовжують підсилювати військову присутність у Перській затоці. Проведено низку навчань, здійснюється перекидання в зону можливого конфлікту з Іраком важких дивізій. Одна з можливих дат початку воєнної операції США проти Іраку – середина лютого. Якщо цей прогноз збудеться, то відлуння нової війни почують далеко за межами нафтоносної затоки. У тому числі – і в Україні. Чим саме відгукнеться американська війна з Іраком для України?

Україна заробляє на співробітництві з Іраком щорічно близько 300 мільйонів доларів. Це офіційні дані Міністерства статистики за 2001 та за 2002 роки – без урахування контракту з постачаннями «Кольчуг», від причетності до якого Київ категорично відмовляється.

У разі початку воєнних дій США і Британії проти Іраку Києву потрібно буде оперативно вирішити гострі політичні питання, і згодом Київ має сформувати нові правила гри з Багдадом. Бо там прийде до влади новий уряд, для якого зв'язки з Україною будуть не так актуальні, як для нинішнього. Експерти відзначають, що тоді буде припинено низку контрактів з Іраком у промисловій сфері, що здійснюються в рамках ООН – у тому числі й у рамках програми ООН «Нафта в обмін на харчі». Збитки впродовж двох-трьох найближчих років для України, точніше, для її промислово-бізнесових угруповань, які працюють в Іраку, складуть близько 150-200 мільйонів доларів щорічно. Аналітик фонду «Євразія» Андрій Єрмолаєв вважає: «У разі американської операції Ірак буде потерпати не лише в плані зміни еліти, а і в плані реформації держави. Постраждають також і українські економічні інтереси. Ми більше втратимо, ніж отримаємо».

Початок і наслідки війни з Іраком також дуже тісно пов’язують із ціною на нафту. Якщо операція проти Іраку буде успішною і короткостроковою – не більше від 4-6 тижнів – то ціна за один барель нафти на світових біржах може впасти до $12-15. Хоча в очікуванні війни експерти прогнозують середню ціну на нафту в $25 за барель. Падіння цін на нафту вигідно США, вигідно й Європі, як імпортерам нафти.

Михайло Гончар, віце-президент фонду “Стратегія-1”, каже, що коливання цін на нафту внаслідок війни у Перській затоці не матиме безпосереднього впливу на Україну: «Однак, не можна сказати, що Україна залишиться поза цими впливами. У випадку зміни динаміки ціни на нафту, безперечно, Росія, як серйозний гравець на світовому нафтовому ринку, буде намагатися скористатися цією кон’юнктурою і відповідно намагатиметься підвищувати ціни на нафту чи, навпаки, якось відстежувати цю кон’юнктуру і реагувати на неї. Себто до певної міри це зможе позначитись на ціні нафти, яка ввозиться в Україну», – вважає Михайло Гончар.

Падіння ціни за барель нижче $18 робить нерентабельним видобуток нафти в Росії, і компенсувати збитки Москва спробує за рахунок своїх традиційних енергетичних сателітів, до яких належить і Україна.

Після перших ударів по Іракові незабаром виникне необхідність застосування військових запасів США, дислокованих у Європі. Як наслідок може виникнути потреба використання повітряного простору України для прольоту літаків США – як це було під час антитерористичної операції в Афганістані. Дозвіл на це має дати Верховна Рада.

Проте у парламенті потужна фракція комуністів, наприклад, завжди виступала за зняття санкцій проти Іраку, а не за війну проти цієї країни. Тоді президентові України Леонідові Кучмі або доведеться шукати важелі впливу на парламент, розуміючи, що будь-яка офіційна антиіракська заява відразу поставить жирний хрест на подальших відносинах із нинішньою владою в Багдаді, – чи ж проігнорувати звернення Вашинґтона – що додасть черговий один мінус в і без того прохолодні відносини України і США.

Військові в України поки що не хочуть коментувати власну участь в іракському питанні. «Україна не пропонувала свій повітряний простір для проведення військової операції проти Іраку», – каже міністр оборони України Володимир Шкідченко. Але у разі початку війни з Іраком чергові сили української армії, як стверджують генерали, будуть переведені на підвищений ступінь бойової готовності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG