Доступність посилання

ТОП новини

Г’юмен райтс воч: боротьба з міжнародним тероризмом і права людини


Г’юмен райтс воч: боротьба з міжнародним тероризмом і права людини

Прага, 15 січня 2203 – Міжнародна правозахисна організація «Г’юмен райтс воч» у вівторок опублікувала свій 13-й щорічний звіт про дотримання прав людини в 58 країнах світу. Автори цього документа гостро скритикували адміністрацію США за те, що вона крізь пальці дивиться на порушення прав людини у країнах, які надають Сполученим Штатам підтримку в боротьбі з міжнародним тероризмом.

У звіті організації «Г’юмен райтс воч» наведено, зокрема, такі країни, як Пакистан, Китай, Саудівська Аравія та деякі інші. Порушення людських прав стверджено також у низці афганських провінцій, де місцеві ватажки надають підтримку в боротьбі з рештками режиму Талібан та Аль-Кайди. Розмахуючи прапорами боротьби з тероризмом, мовиться у звіті правозахисної організації «Г’юмен райтс воч», уряди таких країн, як, приміром, Узбекистан, поводяться, неначебто вони отримали дозвіл на переслідування релігійних інакодумців, тоді як Росія, Китай та Ізраїль посилюють репресії проти чеченців, уйгурів і палестинців.

Голова міжнародної правозахисної організації «Г’юмен райтс воч» Кеннет Рот заявляє з цього приводу: «Ми не твердимо, що самі Сполучені Штати є серед найгірших порушників прав людини. Проте, з огляду на особливі впливи США у світі, ігнорування цієї проблеми в інших країнах створює небезпечний і контрпродуктивий інцидент», – каже Кеннет Рот.

Далі автори звіту називають інші країни, які останнім часом допустилися тих чи інших порушень прав людини під претекстом боротьби з тероризмом. Серед них у звіті згадано Туніс, де перед військовим судом ставлять цивільних осіб, звинувачених у тероризмі, Австралію, яка обмежила надання політичного притулку, пояснюючи це бажанням не допустити до інфільтрації терористів. Навіть президент Зімбабве Роберт Муґабе прикривається міркуваннями безпеки, заарештувавши шістьох журналістів, які повідомляли про політичні репресії боку режиму.

Автори звіту стверджують також деяке поліпшення становища з правами людини в окремих країнах світу. зокрема в Анголі, в Судані і Сьєрра Леоне, а також у Шрі Ланці. Із закінченням тут громадянських воєн, а у Шрі Ланці – з початком мирних переговорів припинилися репресії й обмеження в правах цивільного населення.

Проте, як мовиться у звіті «Г’юмен райтс воч», репресії, політичні переслідування і громадянські війни і далі тривають у різних країнах, зокрема Африки і Латинської Америки. Автори звіту наводять зокрема криваві події в Колумбії і Конго. Протягом 2002 року політичні репресії підтверджено у Китаї, В’єтнамі, М’янмарі (тобто у колишній Бірмі), на Кубі, в Ірані, Іраку та деяких інших країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG