Доступність посилання

ТОП новини

Цього тижня в німецькому місті Маннгаймі розпочався процес у справі нелегальної торгівлі зброєю. На лаві підсудних опинилися два німецькі підприємці, звинувачені в порушенні санкцій ООН проти Іраку


Цього тижня в німецькому місті Маннгаймі розпочався процес у справі нелегальної торгівлі зброєю. На лаві підсудних опинилися два німецькі підприємці, звинувачені в порушенні санкцій ООН проти Іраку

Німеччина, 15 січня 2003 – За даними прокуратури, 59-річний підприємець із Пфорцгайма за допомогою підставних фірм виступив у ролі посередника під час продажу Багдадові спеціального устаткування на суму в 200 тисяч євро, яке можна використовувати для виробництва зброї. В даному випадку йдеться про виробництво гарматних стволів завдовжки в десять метрів та калібром 209 міліметрів. Такі гармати призначені також для стріляння ядерними снарядами та снарядами, начиненими біологічними та хімічними бойовими речовинами. Допомагав підприємцеві з Пфорцгайма один із керівників спеціальної фірми в Маннгаймі, який тепер теж сидить на лаві підсудних.

За словами прокуратури, підсудні не приховують своєї посередницької ролі. Вони повідомили, що свого часу відповідний запит надійшов із Йорданії від однієї фірми, яка належала американському бізнесменові іракського походження. Цю людину, до речі, нещодавно на прохання німецької поліції було затримано в Софії.

Під час виконання закордонного замовлення підсудні вказали в офіційних документах, що йдеться про постачання устаткування всередині Німеччини. Таким чином вони порушили закон про зовнішньоекономічну діяльність та закон про контроль за розповсюдженням зброї.

Прокуратура встановила, що це не єдиний сумнівний бізнес підприємця з Пфорцгайма. Так, між 1997 та 1998 роками Багдад знову ж таки за допомогою його посередництва зміг закупити тепер уже в Україні запасні частини для літаків-винищувачів на суму в 80 тисяч доларів. Підсудний визнав, що для цього особисто їздив до України.

Під час процесу буде вислухано шість свідків. Наступне судове засідання має відбутися в четвер. Очкується, що вирок буде оголошено вже наприкінці грудня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG