Доступність посилання

ТОП новини

Корейці обурені новою стрічкою про Джеймза Бонда


Корейці обурені новою стрічкою про Джеймза Бонда

Прага, 15 січня 2003 – Джеймз Бонд, британський таємний агент 007, рятує планету від лиходіїв, звичайно, тільки на екрані. Остання ж кінострічка з Бондом "Помри, але не зараз" викликала суперечливі реакції поміж корейців...

Упродовж 40 років мужній і кмітливий агент 007 щоразу вражає своїх прихильників у новій кінострічці: він б’ється із зловмисниками у захоплюючих динамічних сценах за допомогою дивовижних технічних новинок, кохає найвродливіших жінок і врешті рятує планету від лиха. Проте остання стрічка Бонда може декому видатися політично некоректною.

Події відбуваються на Корейському півострові. У цій 20-й серії пригод агент 007 протистоїть божевільному північнокорейському офіцерові, який хоче захопити Південну Корею. Автори фільму трохи познущалися над Пхеньяном, хоча сам північнокорейський лідер Кім Чен Ір, кажуть, у захопленні від Джеймза Бонда. Державне агентство в Пхеньяні в відповідь поширило заяву, що нова кінострічка ображає корейців і свідчить про те, що США "поширює збочення, дегенерацію, насильство і корумповану секс-культуру".

Але стрічка з Бондом образила декого і в Південній Кореї. Країну показали заслабкою й технічно відсталою, словом, такою, яку Америці треба рятувати. Відтоді як 2 тижні тому в Сеулі відбулася прем’єра "Помри, але не зараз", перед кінотеатрами не вщухають пристрасті і заклики бойкотувати фільм, а деякі кінотеатри таки зняли з екранів нові пригоди Джеймза Бонда. Найбільше корейців обурюють сцени, коли фермер оре поле за допомогою волів, і коли герої кохаються на тлі статуї Будди.

А ось що розповів Радіо Свобода південнокорейський журналіст Ендрю Петті (Andrew Petty) з газети "Korea Herald": "Близько половини південнокорейців бажають об’єднання Північної й Південної Кореї. Тому показувати, що Північна Корея досі хоче атакувати Південну, я сказав би, ображає всі добрі наміри щодо порозуміння".

Корейська компанія – дистриб’ютор стрічки каже, що автори фільму задумали його як розважальне кіно; це не документальний фільм, і його не слід сприймати серйозно.

Але для тих, хто "робить кіно", виникає велика проблема: кого обирати поганим героєм у сьогоднішніх геополітичних реаліях, які дуже швидко змінюються. Адже образ "поганого хлопця" – це свого роду візитна картка голівудських бойовиків, причому ці образи були різними у різні часи: лиходіями в перших фільмах-"вестернах" були американські індіянці, потім мексиканці; повоєнні стрічки зображували нацистів, ну а далі була Холодна війна, і Голівуд заполонили фільми про поганих хлопців-комуністів.

Отже, нині кінематографістам стає дедалі важче знаходити злих героїв, причому досить вразливою темою на Заході залишається расизм. Один з оглядачів британського ліберального щоденника "Ґардіан" писав, що після фільму "Володар обручок" він мав неприємне відчуття, бо всі злі сили були темношкірими і мали зачіски в африканському стилі. Але комусь треба ж грати погані ролі?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG