Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на «Свободі»


Юридична консультація на «Свободі»

Київ, 14 січня 2003 – У сьогоднішньому випуску Юридичної консультації відповімо на два запитання наших слухачів.

Слухачка:

«Я сирота воєнних років. Батьків розстріляли німці у 1941 році, коли мені було 10 років. Чи маю я право на підвищення моєї мізерної пенсії?»

Володимир Ляшко:

Відповідає юридичний консультант Валентина Позинич.

Валентина Позинич:

«Законом України про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту, передбачено, що підвищення розміру пенсії на 150% від мінімальної пенсії проводиться членам сімей осіб, на яких поширюється чинність цього закону. Тобто в даному випадку на дітей, обоє батьків яких загинули, якщо ті батьки були військовослужбовцями, партизанами чи підпільниками. Оскільки Ваші батьки, судячи з Вашої інформації, не перебували ні на військовій службі, ні у партизанських загонах, не займалися іншою діяльністю, пов’язаною з боротьбою проти фашизму, то на Вас, на жаль, ця пільга не поширюється».

Слухач:

«Я, Кононенко Олександр Іванович, інвалід праці І групи. Мені встановили телефон за 50%. Я платив за телефон 10.50 тільки за те, що він стоїть, а зараз уже 12.50. Чи маю я якісь пільги на оплату телефону?»

Валентина Позинич:

«Граничні тарифи на послуги зв’язку розраховуються без урахування податку на додану вартість. Ці граничні тарифи затверджені Держкомзв’язком у 2002 році, і вони передбачають, що абонплата за користування телефонним апаратом без похвилинної оплати становить 10 гривень 50 копійок (це без податку на додану вартість), а з похвилинною оплатою – 7 гривень 35 копійок. Очевидно, у Вас встановлено телефон без похвилинної оплати, і до цих 10 гривень 50 копійок ще додається 20% податку на додану вартість. Пільг на сплату податку на додану вартість і на абонементну плату для інвалідів І групи не передбачено».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG