Доступність посилання

ТОП новини

Голова групи військових інспекторів ООН Ганс Блікс звітував у Брюселі


Голова групи військових інспекторів ООН Ганс Блікс звітував у Брюселі

Брюссель, 16 січня 2003 – Основною подією політичного життя Європейського Союзу цього четверга став візит до Брюсселя голови групи військових інспекторів Організації Об’єднаних Націй Ганса Блікса. В Брюсселі Ганс Блікс зустрівся з верховним представником ЄС у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єром Соланою і комісаром Єврокомісії з міжнародних питань Крісом Паттеном. Представник ООН поінформував європейську сторону про те, що влада Іраку недостатньо сприяє роботі військових інспекторів ООН із виявлення компонентів, що можуть бути використані у виготовленні зброї масового знищення.

Зустрічаючись у Брюсселі з журналістами, голова групи військових інспекторів ООН Ганс Блікс заявив, що міжнародні експерти мають певні докази і факти про те, що Ірак нелегально імпортував на територію країни матеріали та складові елементи, які можуть бути використані у виготовленні неконвенційної зброї, тобто зброї хімічної та зброї бактеріологічної. Проте офіційний Багдад не бажає сприяти інспекторам ООН провести відповідні розслідування. Саме з цими матеріалами Ганс Блікс у суботу ввечері вирушає до Іраку, аби передати його владі попередні висновки роботи інспекторів Організації Об’єднаних Націй та закликати Саддама Хусейна не створювати перепон в роботі інспекторів ООН.

Однак найбільше цікавило журналістів те, чи можна уникнути війни між США та Іраком. На це запитання відповів Хав’єр Солана. Він, зокрема, зазначив, що для того, щоб уникнути війни, Саддам Хусейн мусить довести, що на території Іраку немає матеріалів та розробок щодо створення зброї масового знищення.

На запитання до голови групи військових інспекторів ООН Ганса Блікса, яку сторону підтримує Організація Об’єднаних Націй, тобто позицію США чи Європейського Союзу, Ганс Блікс чітко заявив: «Я хочу ще раз наголосити, що ми є незалежними, незалежними і від ЄС, і від США чи будь-кого іншого. Ми звітуємо лише Раді Безпеки ООН. Наша мета – провести ефективну і об’єктивну інспекцію. Проте часто трапляється так, що розмови з деякими іракськими чинниками проходять успішно, але й дуже часто такі розмови забороняються іракською владою”.

На завершення Ганс Блікс, сказав, що дата передачі остаточних висновків групи міжнародної військової комісії в Раду Безпеки ООН залежить від співпраці Саддама Хусейна з міжнародними військовими інспекторами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG