Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 17 січня


Огляд української преси за 17 січня

Київ, 16 січня 2003 – Незабаром Івано-Франківщина буде зустрічати глав держав СНД. Цього разу політики на саміті фактично не буде. На неформальній зустрічі президенти розглянуть питання переважно економічного характеру.

Які ж перспективи має СНД і наскільки членство в цій організації відповідає економічним та політичним інтересам України? З цим питанням газета “День” звернулася до своїх експертів. “СНД – це організація, яку було створено не для реалізації якихось глобальних, продуманих стратегій, вона створювалася тому, що її не можна було не створити. Це радше вимушена організація, і, як усі вимушені союзи, вона обтяжлива для більшості своїх членів. Тому особливих перспектив в СНД немає” – так заявив газеті “День” директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін.

А ось заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Ігор Осташ звернув увагу журналістів, що, незважаючи на запис у статутних документах про головування в Співдружності всіх країн-членів за ротацією, до цього часу єдиним головуючим була тільки Росія. І лише зараз, коли, очевидно, це якоюсь мірою може бути використано для просування певних ідей, головувати в Співдружності запропоновано Україні.

Продовжує коментувати політику Росії, але вже внутрішню, власкор газети “Сільські вісті” в Москві Віктор Бакланов. Він, зокрема, розповідає про те, як, за його словами, певні структури та спритні ділки доволі вправно наживаються на наслідках трагедії в Театральному центрі на Дубровці. У статті, що має заголовок “Норд-Ост”: гроші на крові” журналіст називає також і розміри сум, що сягають майже мільйона доларів, котрі вимагають родичі жертв за заподіяні їм моральні збитки. А чому би з такими позовами не звернутися шести тисячам батьків і матерів російських солдат, що загинули у чеченській війні? Та десяткам тисяч чеченських родин, теж громадян Росії, які втратили у цій кривавій війні своїх рідних і близьких? Хто і коли заплатить за все це? І з чиєї кишені? – запитує автор.

Повернутися до проблем в Україні пропонує газета “Вечірні вісті”, в якій можна ознайомитися з оцінкою політичних реалій сьогодення народного депутата з фракції “Блоку Юлії Тимошенко” Михайла Павловського. Він переконаний, що основою впливу адмінресурсу на людей є їхніх острах перед небезпекою втрати роботи, страхом за дітей, своє майбутнє. Докладніше з роздумами парламентарія можна ознайомитися в статті “Бідність в Україні – основа диктатури і геноциду нації”.

Відволіктися від сумного і згадати про наближення свята Водохрещі пропонує газета “Молодь України”. На її шпальтах можна докладніше дізнатися про це свято, а також довідатися, чим відрізняється Хрещення Іоанове від Хрещення християнського. Про це у рубриці “Духовне слово” розповідає Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG