Доступність посилання

ТОП новини

На знайдених бобінах Бітлз є й кілька музичних шедеврів


На знайдених бобінах Бітлз є й кілька музичних шедеврів

Прага, 16 січня 2003 – Шанувальників легендарних Бітлів нещодавно приємно потішила знахідка минулого тижня в Амстердамі. Ми вже повідомляли про те, що поліція Нідерландів виявила на одному складі понад 80 годин унікальних записів гурту Бітлз. Тепер британські детективи досліджуватимуть, чи справді це плівки, викрадені 30 років тому зловмисниками в компанії ЕМІ, яка є їхнім законним власником.

Запис композиції "Honey Hush" із репетиції 1969 року – на одній із півтисячі бобін, які містять оригінальні записи розмов, сварок і деяких невідомих пісень легендарної ліверпульської четвірки. Ось що розповів Радіо Свобода старший поліцейський офіцер із Лондона Кірон Шарп (Kieron Sharp): "Говорять, що це записи, вкрадені в студії Abbey Road на початку сімдесятих. Наше завдання зараз – перевірити, чи вони справді були викрадені, і переконатися, що це – дійсно оригінали тих записів, а не копії".

Наприкінці минулого року троє британців намагалися продати найбільшій компанії звукозапису ЕМІ 530 бобін, кожна тривалістю в 16 хвилин, але натомість опинилися за ґратами. Тепер перед судом Нідерландів постануть двоє голандців, причетних до знахідки. Їх узяли з записами в одному амстердамському складі, повному пам’яток про Бітлз. Обох пов’язують із компанією звукозапису "Yellow Dog", що останніми роками підпільно видала на компакт-дисках уже майже всю музику зі згаданого архіву.

Хто любить Бітлз, добре пам’ятає їхній фільм 1970 року "Let It Be". Так ось на знайдених бобінах – практично увесь процес зйомки фільму, що відбувалася в січні 1969 року. Пізніше Джон Леннон назве цей період "пеклом". І справді, із записів чуємо, як паскудно грають Леннон, Маккартні, Гаррісон і Старр... Пол Маккартні називає гру "нудотою", а Джон Леннон звинувачує Пола, що це через нього звучить така нудота.

Почувши цей запис зі зйомок фільму "Let It Be", справжні бітломани розчаруються. Але серед сотень годин безглуздих базікань і сварок можна почути й деякі справді цінні музичні моменти зі щойно народжуваних, іще не довершених пісень, як, наприклад, із пісні "I Want You".

Фахівці рок-н-ролу виявили на записах єдину існуючу версію 3 пісень Джорджа Гаррісона, які виконує ціла четвірка; вони, до речі, так і не увійшли до жодного альбому Бітлз. Це композиції "All Things Must Pass", "Let It Down" та "Hear Me Lord". які Гаррісон потім видав у сольному альбомі.

Амстердамська знахідна також цінна двома піснями, складеними Ленноном і Макартні ще в підлітковому віці – це єдині записи "Thinking of Linking" та "Too Bad About Sorrows" у виконанні всієї четвірки.

І нарешті ще один музичний скарб, подарунок бітломанам. Це – досі невідома композиція Джона Леннона "Watching Rainbows", де Маккартні грає на гітарі, Леннон – на органі, причому без Гаррісона, який не витримав сварок і в середині січня 1969 на деяких час залишив групу. Але недарма кажуть, що в суперечках народжується істина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG