Доступність посилання

ТОП новини

Литвин і Янукович проти Медведчука


Литвин і Янукович проти Медведчука

Київ, 16 січня 2003 – У Верховній Раді України в день голосувань найбільший резонанс серед народних обранців виник не внаслідок ухвалюваних ними законів, а після виходу з фракції СДПУ(о) відомого народного депутата Олександра Волкова. Він заявив журналістам, що створюватиме свою депутатську групу, куди вже погодилося увійти 15 парламентаріїв. Серед них було названо лише народного депутата Олександра Біловола.

Голова Верховної ради України Володимир Литвин іще на початку тижня не передбачав якихось кардинальних змін до середини літа: “Я думаю, все розвиватиметься штатно. Десь до середини літа. Після того почнеться швидкий процес переструктурування і перегрупування. Політичні сили будуть уже орієнтуватися на тих чи інших кандидатів. Оскільки, я думаю, що після літніх вакацій уже почнеться відкрита передвиборна кампанія. Оце такий прогноз. А зараз буде політичне позиціювання”.

Політичне позиціювання активізував народний депутат Олександр Волков. Своє рішення вийти з фракції СДПУ(о) він прокоментував коротко: “Депутати – це не бидло, яке можна загнати в стійло і наказувати їм робити те, чи інше. Вибачте, мене це не влаштовує”.

Олександр Волков зазначив журналістам, що повідомив про вихід із фракції президента України Леоніда Кучму і голову фракції СДПУ(о) Леоніда Кравчука.

А ось що думає сам Леонід Кравчук: “Якщо виходять із метою створення інших фракцій, хай виходять. Слава Богу. Ще буде одна фракція. Якщо це буде фракція розумна і конструктивна. Я тільки цього хотів би. Бо фракцій можна створити й десять, але від цього може толку не бути ніякого. Вже не раз це робилося. То нехай їм щастить, якщо вони створять таку фракцію. Наша фракція достатньо кількісно велика, щоб говорить, що для нас є проблема, коли вийде один, чи три депутати. Це їх справа. Головне, щоб вони вийшли з метою конструктивної роботи, а не з метою амбіцій. Якщо це амбіції, то це пусте діло”.

А ще Леонід Кравчук зазначив, що коаліційний Кабінет міністрів на чолі з Віктором Януковичем не консультується з його фракцією щодо ухвалення своїх рішень.

Загалом вчинок Олександра Волкова – це ляпас не стільки Леонідові Кравчукові, скільки голові партії СДПУ(о), главі адміністрації президента України Вікторові Медведчукові.

Про існуючий чи можливий конфлікт між Кабінетом міністрів і адміністрацією президента я запитав в уповноваженого фракції СДПУ(о) Нестора Шуфрича: “Я не бачу жодних підстав щодо самої підстави для такого конфлікту...”

– Підставою називають те, що Віктор Федорович і Віктор Володимирович, як майбутні кандидати в президенти...

“Сьогодні президентську виборчу кампанію почала одна особа. І це не Віктор Володимирович, і не Віктор Федорович. Ці два політики на сьогоднішній день, на мій погляд, займаються своєю конкретною роботою і виконують свої функціональні обов’язки”.

Дещо іншої думки про конфлікт між урядом і президентською адміністрацією представник фракції тієї особи, яка почала виборчу кампанію, Микола Томенко: “Ми вже живемо в системі цього тертя, яке ще не стало антагоністичним конфліктом. Ситуація, яку я показував навіть кількома голосуваннями, і ситуація, про яку виразно розповідає Леонід Кравчук, дуже чітко показує, що лінія конфлікту існує. Вона сьогодні більш така латентна, прихована. Але реально існує. Голосування СДПУ(о) абсолютно дике за поясненнями і виправдовуваннями. Де, скажімо, деякі члени політбюро проголосували, а деякі – ні. Це означає насправді, що логіка взаємин уряду і парламенту є такою, яка не задовольняє адміністрацію президента. Тобто, в даному випадку цей конфлікт чіткий. Причому, на сьогоднішній день конфлікт по лінії не просто Віктор Янукович проти Віктора Медведчука, а Віктор Янукович і Володимир Литвин проти Віктора Медведчука”.

А повість, як посварилися Віктор Федорович і Віктор Володимирович, очевидно, матиме своє продовження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG