Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми українсько-польського кордону: аби лише не наврочити...


Проблеми українсько-польського кордону: аби лише не наврочити...

Варшава, 17 січня 2003 – На початку цього тижня, під час відвідин східного кордону Польщі групою послів країн Європейського Союзу, командувач Прикордонної Служби Республіки Польща генерал Юзеф Клімович поскаржився, що найпроблемнішою для поляків є українсько-польська ділянка кордону. Головною причиною цього генерал назвав не завжди добру співпрацю з українськими колегами. Він попросив послів про підтримку з боку їхніх країн у вирішенні цієї проблеми. Які ж саме проблеми мав на увазі головний польський прикордонник?

Генерал Юзеф Клімович, говорячи про проблеми у співпраці з українськими колегами, мав на увазі в основному факти все частішої відмови українських прикордонників приймати від польської сторони затриманих нелегальних імігрантів, які потрапили до Польщі з України через так званий “зелений кордон”.

Між Польщею та Україною ще у 1993 році було підписано дві міжнародні угоди, які передбачають взаємне повернення нелегальних імігрантів тій країні, з території якої вони прийшли. За словами речника Прикордонної Служби РП полковника Ярослава Жуковича, від 1993 до 2000 років проблем у виконанні цих угод практично не було. З’явилися такі проблеми в 2001-му, коли українські прикордонники 12 разів відмовились приймати загалом 130 нелегалів. Ця тенденція зросла у 2002 році – тепер уже відмови надійшли аж 21 раз і не прийнято 250 порушників кордону.

Свою відмову українці пояснювали на думку пана Жуковича досить непереконливо, говорить Ярослав Жукович: «Українська сторона не брала до уваги, відкидала як невірогідні або по-своєму інтерпретувала наявні докази факту нелегального перетину кордону та ставила під сумнів зізнання затриманих про місце, час та умови нелегального перетину кордону».

Ця ситуація стала темою кількох зустрічей українського та польського уповноважених із питань кордону. Остання груднева зустріч нарешті принесла позитивний результат. Уже протяг перших двох декад січня українські прикордонники прийняли від польської сторони дві чисельні групи нелегалів із Азії, які пробралися до Польщі з України. Однак як довго це покращення ситуації протримається, польські прикордонники не хочуть прогнозувати – щоб не наврочити...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG